Placek alzacki

    Placek alzacki

    Zapisz do ulubionych
    1godz.43min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszny placek, który przypomina quiche - zamiast kruchego ma ciasto drożdżowe, a nadzienie z cebuli i boczku.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 350 g mąki
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 21 g drożdży
    • 150–180 ml letniego mleka
    • Na wierzch ciasta
    • 3–4 duże cebule, pokrojone w kostkę
    • 80 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
    • 300 g śmietany kremówki
    • 2 żółtka
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • szczypta startej gałki muszkatołowej
    • pieprz i sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 18min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.43min. 

    1. Wsypać mąkę do miski, dodać 2 łyżki oleju i 1/2 łyżeczki soli. Rozpuścić drożdże i cukier w mleku i wlać do miski. Wyrabiać wszystkie składniki przez 5 minut mikserem, aż ciasto przestanie kleić się do brzegu miski. Przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.
    2. Boczek podsmażyć na patelni. Dodać cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Zdjąć z ognia i ostudzić. Wymieszać śmietanę z żółtkami, łyżką oleju i przyprawami do smaku.
    3. Ciasto zagniatać przez 5 minut na posypanym mąką blacie. Przełożyć na blaszkę i zwilżonymi rękami rozciągnąć w kształt owalny. Uformować wąski brzeg, wystający nieco ponad powierzchnię ciasta. Ciasto wewnątrz obrzeża gęsto ponakłuwać widelcem.
    4. Ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia, żeby jego objętość się podwoiła. Nagrzać piekarnik do 220°C.
    5. Na wyrośniętym cieście ułożyć boczek z cebulą i zalać śmietaną z dodatkami. Piec przez 15–18 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis