Pizze z mufinek z porem i szynką

    Pizze z mufinek z porem i szynką

    3polubienia
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Słodki por, aromatyczna bazylia i niepowtarzalny smak szynki parmeńskiej doskonale komponują się z serem mozzarella i są świetnymi dodatkami do pizzy. Oto jak możemy uratować przed wyschnięciem mufinki, na które nikt z domownków nie ma ochoty.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 pory, pokrojone w cienkie paski
    • 4 pełnoziarniste mufinki lub bułeczki, przekrojone na pół
    • 4 łyżki listków świeżej bazylii, porwanych
    • 4 plastry szynki parmeńskiej (ok. 50 g), pozbawione tłuszczu, przekrojone na pół
    • 100 g sera mozzarella, pokrojonego w cienkie paski
    • 4 łyżki rukoli, porwanej na dość duże kawałki
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić pory i dusić na średnim ogniu często mieszając około 5 minut, aż będą miękkie i znacznie zmniejszą objętość. Sok, który wypłynął z porów, powinien przez ten czas wyparować. Jeżeli tak się nie stanie, zwiększyć ogień i dusić jeszcze przez chwilę.
    2. Mocno rozgrzać grill. Ułożyć mufinki rozkrojoną stroną do dołu na blasze do grillowania bez kratki. Opiec kromki i przewrócić je na drugą stronę. Rozłożyć na mufinkach jednakowe ilości pora i rozsmarować go. Posypać bazylią, położyć po plasterku szynki parmeńskiej i lekko ją zwinąć. Posypać paskami mozzarelli.
    3. Grillować minipizze 4–5 minut, aż mozzarella się roztopi i na jej powierzchni pojawią się małe pęcherzyki powietrza. Szynka i ser powinny być miejscami lekko brązowe. Posypać kawałkami rukoli i podawać.

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    1 porcja zawiera

    ✓✓A, E, wapń, selen * ✓ B1, B6, B12, C, kwas foliowy, niacyna, miedź, żelazo, cynk

    Inne propozycje

    • Zamiast szynki parmeńskiej użyć 75 g chudej gotowanej szynki, pokrojonej na cienkie paski. Zamiast bazylii można dodać garść małych gałązek rzeżuchy. * • Minipizze z pomidorami i szynką. Zastąpić pory 4 dojrzałymi, drobno pokrojonymi pomidorami, 8 posiekanymi dymkami, 1–2 drobno posiekanymi ząbkami czosnku i łyżką świeżego posiekanego oregano. Nie dodawać bazylii. Na wierzch położyć szynkę parmeńską oraz ser mozzarella i grillować zgodnie ze wskazówkami z głównego przepisu. * • Minipizze z bekonem i ananasem. Grillować 4 plastry chudego bekonu około 5 minut, przewracając raz na drugą stronę i pokroić albo pociąć nożyczkami na grube kawałki. Przekrojone mufinki posmarować 4 łyżeczkami przecieru pomidorowego i położyć na nich wymieszane uprzednio: 4 dojrzałe, pokrojone na kawałki pomidory, 3 posiekane dymki i pieprz. Odsączyć krążki ananasa z puszki, około 220 g, i przeciąć je na pół. Położyć na każdej połówce mufinki kawałek ananasa, na to bekon i niewielką ilość (w sumie 100 g) miękkiego sera o niskiej zawartości tłuszczu, pokrojonego na drobne kawałki. Grillować w gorącym piekarniku około 3 minut, aż ser się roztopi i na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.

    Zalety

    • Pory są źródłem witaminy E, która ma silne właściwości przeciwutleniające. * • Mozzarella zawiera mniej tłuszczu niż wiele innych serów, ale jest jednocześnie bogata w wapń, szczególnie ważny dla zdrowych kości, zębów oraz prawidłowego krzepnięcia krwi.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis