Pizza z karczochami

    Pizza z karczochami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Karczochy są zdrowe i mało kaloryczne. Obniżają poziom złego cholesterolu. Niektórzy sądzą też, że są afrodyzjakiem. Zjedzmy tę pizzę i przekonajmy się, jak wpłyną na nasz organizm.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 300 g mąki
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 150 ml ciepłej wody
    • 21 g świeżych drożdży
    • Na wierzch ciasta
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 puszki pokrojonych pomidorów
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka oregano
    • 250 g gotowanej szynki
    • 6 filetów anchois
    • 200 g karczochów w zalewie olejowej
    • 100 g czarnych oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Wymieszać w misce mąkę, sól i 3 łyżki oliwy. Rozpuścić drożdże w wodzie i wlać do miski.
    2. Ciasto zmiksować, przełożyć z miski na posypany mąką blat i zagniatać energicznie przez 5 minut. Rozwałkować, przełożyć na blaszkę. Przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    3. Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oliwy i podsmażyć czosnek. Dodać pomidory z puszki i gotować przez 5 minut. Dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Zdjąć z ognia i odstawić.
    4. Rozgrzać piekarnik do 250°C. Szynkę pokroić na paseczki. Odcedzić anchois i pokroić na paseczki. Odcedzić karczochy i podzielić na ćwiartki.
    5. Posmarować ciasto sosem pomidorowym. Ułożyć szynkę, anchois, karczochy i oliwki. Całość skropić 3 łyżkami oliwy. Piec przez 12–15 minut, aż brzegi będą rumiane.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis