Pizza z szynką i grzybami

    Pizza z szynką i grzybami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Prosta do przygotowania pizza - wystarczy mieć gotowy spód z ciasta drożdżowego, ułożyć pyszne dodatki i upiec.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 porcja ciasta drożdżowego
    • 5 łyżek oliwy z oliwek
    • 1 cebula, pokrojona w kostkę
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżka oregano
    • sól i pieprz do smaku
    • 300 g pieczarek
    • 100 g chudej szynki
    • po 125 g serów gouda i mozzarella
    • 2 łyżki siekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Natłuścić blachę do pieczenia oliwą. Rozwałkować ciasto i ułożyć na blasze. Przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    2. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać pomidory z puszki i gotować przez 5 minut. Dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Zdjąć z ognia.
    3. Rozgrzać piekarnik do 250°C. Grzyby oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Szynkę pokroić w paseczki. Ser gouda zetrzeć na tarce a mozzarellę pokroić w plasterki.
    4. Posmarować ciasto na blasze przyrządzonym na patelni sosem pomidorowym. Rozłożyć na cieście grzyby, szynkę, oba rodzaje sera i natkę. Doprawić pieprzem i solą, skropić oliwą. Piec przez 12–15 minut, aż brzegi ciasta staną się jasnobrązowe.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis