Pizza quattro fromaggi

    Pizza quattro fromaggi

    Zapisz do ulubionych
    1godz.32min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Quattro fromaggi to znaczy cztery sery. Tym razem, zamiast łagodzić wyrzuty sumienia dodawaniem odrobiny warzyw, układamy na pizzy prawie wyłącznie ser. I to jest pyszne!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 300 g mąki
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 21 g świeżych drożdży
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 160 ml ciepłej wody
    • Na wierzch ciasta
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 puszka (400 g) pomidorów
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka oregano
    • po 80 g sera mozzarella, ementaler, gorgonzola, ricotta
    • 100 g czarnych oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  +40min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.32min. 

    1. Wsypać mąkę do miski, dodać sól i oliwę. Rozpuścić drożdże w 160 ml letniej wody i wlać do miski.
    2. Wszystkie składniki wyrobić najpierw mikserem, potem 5 minut energicznie zagniatać rękami na blacie kuchennym posypanym mąką. Rozwałkować ciasto, ułożyć je na blasze, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby urosło.
    3. Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oliwy i zeszklić na niej czosnek. Dodać pomidory, smażyć przez 5 minut. Dodać przecier pomidorowy, przyprawić do smaku pieprzem, solą i oregano. Zdjąć sos pomidorowy z ognia i nieco ostudzić. Nagrzać piekarnik do 250°C.
    4. Pokroić wszystkie rodzaje sera w plasterki grubości do 1 cm. Rozprowadzić sos pomidorowy na cieście, a na wierzchu rozłożyć plasterki serów. Między nie powkładać oliwki i skropić pizzę z wierzchu resztą oliwy. Znów odstawić pizzę na krótko w ciepłe miejsce, żeby podrosła. Piec przez 10–12 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis