Pizza quattro fromaggi

    1 godz. 32 min

    Quattro fromaggi to znaczy cztery sery. Tym razem, zamiast łagodzić wyrzuty sumienia dodawaniem odrobiny warzyw, układamy na pizzy prawie wyłącznie ser. I to jest pyszne!


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 300 g mąki
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 21 g świeżych drożdży
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 160 ml ciepłej wody
    • Na wierzch ciasta
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 puszka (400 g) pomidorów
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka oregano
    • po 80 g sera mozzarella, ementaler, gorgonzola, ricotta
    • 100 g czarnych oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  +40min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.32min. 

    1. Wsypać mąkę do miski, dodać sól i oliwę. Rozpuścić drożdże w 160 ml letniej wody i wlać do miski.
    2. Wszystkie składniki wyrobić najpierw mikserem, potem 5 minut energicznie zagniatać rękami na blacie kuchennym posypanym mąką. Rozwałkować ciasto, ułożyć je na blasze, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby urosło.
    3. Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oliwy i zeszklić na niej czosnek. Dodać pomidory, smażyć przez 5 minut. Dodać przecier pomidorowy, przyprawić do smaku pieprzem, solą i oregano. Zdjąć sos pomidorowy z ognia i nieco ostudzić. Nagrzać piekarnik do 250°C.
    4. Pokroić wszystkie rodzaje sera w plasterki grubości do 1 cm. Rozprowadzić sos pomidorowy na cieście, a na wierzchu rozłożyć plasterki serów. Między nie powkładać oliwki i skropić pizzę z wierzchu resztą oliwy. Znów odstawić pizzę na krótko w ciepłe miejsce, żeby podrosła. Piec przez 10–12 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis