Pizza po grecku

    Pizza po grecku

    4polubienia
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Czerwona cebula, pomidorki koktajlowe, oliwki i ser feta nadają tej błyskawicznej pizzy śródziemnomorski charakter. Można do niej podać sałatkę z rukoli lub drobnych listków sałaty masłowej.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek (ze słoika z suszonymi pomidorami)
    • 1 łyżeczka octu balsamicznego
    • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w plasterki
    • 1 duży cienki blat do pizzy (ok. 265 g) lub 2 małe blaty po 150 g
    • 3 łyżki pasty z suszonych pomidorów
    • 8 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
    • 50 g suszonych pomidorów w oliwie z oliwek, pokrojonych w paseczki
    • 12 czarnych lub zielonych oliwek bez pestek
    • 150 g sera feta, pokruszonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Wymieszać łyżkę oliwy z octem w misce. Włożyć krążki cebuli i obtoczyć w marynacie. Odstawić na czas przygotowywania pozostałych składników (dzięki marynacie cebula zmięknie i będzie łagodniejsza).
    2. Posmarować blat pizzy pastą z suszonych pomidorów. Ułożyć na nim krążki cebuli, pomidorki koktajlowe, paseczki suszonych pomidorów, oliwki oraz ser feta. Skropić resztą oliwy.
    3. Wstawić do piekarnika na najwyższy poziom. Na niższy poziom wstawić blachę, by zbierały się na niej soki, które mogą spływać z pizzy. Piec przez 10 minut, aż blat zrobi się chrupiący, a pizza się przyrumieni. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

    Z kurczakiem, dolcelatte i szpinakiem

    Posmarować blat pizzy 3 łyżkami czerwonego pesto. Ułożyć na nim 300 g lekko obgotowanego szpinaku, 200 g piersi z kurczaka w plasterkach oraz 100 g pieczonej papryki w oliwie, starannie odsączonej i pokrojonej w paseczki. Posypać 75 g sera dolcelatte lub gorgonzola i wstawić do piekarnika.

    Z bakłażanem i czerwoną cebulą

    Posmarować blat pizzy 3 łyżkami czerwonego pesto paprykowego. Pokroić małego bakłażana w plasterki, posmarować oliwą z oliwek lub olejem aromatyzowanym chili. Piec przez 15 minut, przewracając raz na drugą stronę, następnie skropić łyżeczką octu balsamicznego. Pokroić czerwoną cebulę w cienkie krążki i posmarować je oliwą. Ułożyć na blasze na ostatnie 5 minut pieczenia. Przykryć blat pizzy bakłażanami i cebulą. Upiec, a po wyjęciu z piekarnika posypać 75 g orzeszków piniowych.

    Z pikantną jagnięciną

    Posmarować blat pizzy 3 łyżkami pasty z suszonych pomidorów. Usmażyć 250 g chudej mielonej jagnięciny z cukinią pokrojoną w małą kostkę, aż mięso się przyrumieni. Dodać 2 wyciśnięte ząbki czosnku oraz łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego. Smażyć przez minutę, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem, nałożyć na blat i posypać 75 g startej mozzarelli. Wstawić do piekarnika.

    Z tuńczykiem i pomidorami

    Posmarować blat pizzy 3 łyżkami pasty z suszonych pomidorów. Ułożyć na nim 2 duże pomidory pokrojone w cienkie plasterki oraz 200 g tuńczyka w oliwie lub oleju słonecznikowym z puszki, odsączonego i rozdrobnionego. Dodać 12 czarnych oliwek oraz 100 g pokrojonej w kostkę mozzarelli. Wstawić do piekarnika.

    Rada

    Pizza będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli użyjemy pasty z suszonych pomidorów z dodatkiem ziół i przypraw, takich jak ostre chili, czosnek, oregano i kapary.

    …jaki blat do pizzy

    • W sklepach dostępne jest pakowane, gotowe ciasto na pizzę o długim terminie przydatności do spożycia, które warto mieć w lodówce. Na blasze przykrytej papierem do pieczenia rozwałkować ciasto na krążek o średnicy 25 cm. Ułożyć dodatki i piec. * • Można oszczędzić mnóstwo czasu, kupując gotową pizzę margherita i używając jej jako blatu. Ułożyć dodatki jak w głównym przepisie, pomijając pastę z suszonych pomidorów i ograniczając ilość sera feta do 75 g. * • Szybki blat do pizzy można przygotować już w 5 minut. Wymieszać w misce 225 g mąki z łyżeczką proszku do pieczenia oraz ¼ łyżeczki soli. Zrobić dołek i wlać 150 ml chudego mleka oraz łyżkę oliwy z oliwek. Wyrobić dość miękkie ciasto i rozwałkować. Ułożyć dodatki na blacie tak jak w głównym przepisie, ale piec nieco dłużej, 12–15 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis