Pizza Margherita

    Pizza Margherita

    7polubień
    2godz.18min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pizza Margherita, albo po prostu Margarita, to najpopularniejsza, najprostsza wersja pizzy. Przepis powstał podobno w 1889 roku, gdy Neapol odwiedziła królowa Włoch – Małgorzata. Miejscowy piekarz przygotował na jej cześć pizzę w narodowych barwach Włoch: z pomidorami, mozzarellą i bazylią. Nazwano ją na cześć królowej.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 150 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka suszonych drożdży
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • Na wierzch ciasta
    • 500 g dojrzałych pomidorów
    • 1 ząbek czosnku
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 4 łyżki wytrawnego czerwonego wina
    • sól i pieprz do smaku
    • 125 g sera mozzarella
    • 1/2 pęczka bazylii
    • 1 łyżka tartego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 18min.  ›  +1godz.30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.18min. 

    1. Wsypać mąkę do miski, dodać drożdże i sól. Dodać 50 ml letniej wody i 2 łyżki oliwy. Wyrobić na kleiste ciasto. W razie potrzeby dodać nieco wody.
    2. Energicznie zagniatać ciasto rękami i uderzać na posypanym mąką blacie kuchennym przez 10 minut, aż będzie elastyczne i przestanie się kleić.
    3. Uformować z ciasta kulę, włożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, żeby podwoiło objętość.
    4. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ząbek czosnku obrać i posiekać.
    5. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i podsmażyć czosnek. Dodać pomidory oraz czerwone wino i gotować przez 5 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i ostudzić.
    6. Mozzarellę pokroić w kostkę. Oderwać listki bazylii od łodyżek, pokroić na paski. Rozgrzać piekarnik do 250°C.
    7. Rozwałkować ciasto na okrągły placek. Blachę do pieczenia nasmarować oliwą i ułożyć na niej ciasto.
    8. Zapiekać ciasto przez około 3 minuty. Wyjąć z piekarnika. Rozłożyć na wierzchu najpierw pomidory, potem mozzarellę. Posypać bazylią, parmezanem, solą i pieprzem, pokropić 1 łyżką oliwy. Piec przez 10–15 minut, aż ser się stopi, a brzeg ciasta będzie złotobrązowy.

    Dobra rada

    Listki bazylii można też ułożyć na pizzy w całości na 3 minuty przed końcem pieczenia. Im krócej przebywają w piekarniku, tym więcej później wydzielają aromatu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis