Pitta z falafelem

    Pitta z falafelem

    7polubień
    35min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Falafel, tradycyjna potrawa z Bliskiego Wschodu, to kotleciki z cieciorki smażone w głębokim tłuszczu. Nasze będą zdrowsze niż tradycyjne, bo upieczemy je, co zmniejszy zawartość tłuszczu, i dodamy do nich trochę startej marchewki.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g cieciorki z puszki, odsączonej i opłukanej
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
    • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    • duża szczypta pieprzu cayenne
    • duża szczypta kurkumy
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 marchewka, drobno starta
    • 1 łyżka świeżej kolendry, posiekanej
    • 4 duże chlebki pitta
    • ½ główki sałaty rzymskiej, porwanej na kawałki
    • 2 pomidory śliwkowe, pokrojone w cienkie plasterki
    • 8 łyżek niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
    • 2 łyżki świeżej mięty, posiekanej
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyłożyć blachę do pieczenia pergaminem. Wrzucić cieciorkę do miski, wlać oliwę i rozetrzeć, aż masa będzie gładka. Dodać kmin rzymski, pieprz cayenne, szafran, czosnek, sok z cytryny, marchewkę, kolendrę oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki oprócz marchewki i kolendry można również wymieszać robotem kuchennym, przełożyć pastę do miski i dodać marchewkę oraz kolendrę.
    2. Uformować z pasty 16 płaskich kotlecików o szerokości około 3 cm i ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 15–20 minut, aż będą chrupiące i lekko brązowe, w połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę.
    3. Na 3 minuty przed wyjęciem falafeli włożyć do piekarnika chlebki pitta. Rozciąć je w poprzek na pół i otworzyć, by powstała kieszonka.
    4. Chlebki pitta napełnić do połowy kawałkami sałaty i pokrojonymi w plasterki pomidorami i włożyć falafele. Wymieszać jogurt z miętą, doprawić solą oraz pieprzem i pokropić falafele. Podawać na gorąco.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ A, E * ✓✓ cynk * ✓ B1, B2, B6, C, kwas foliowy, niacyna, miedź, żelazo, potas

    Inne propozycje

    • Falafel smakuje wyśmienicie na zimno z miętowym jogurtem, sałatką i ciepłym chlebkiem pitta. * • Kotleciki z warzyw strączkowych z kukurydzianym reliszem. Odsączyć i opłukać 2 puszki mieszanych warzyw strączkowych, czerwonej fasoli kidney lub czarne oczko (każda puszka ok. 400 g) i rozetrzeć tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Lekko podsmażyć na 2 łyżeczkach oliwy z oliwek małą, drobno posiekaną cebulę z wyciśniętym ząbkiem czosnku, aż zmięknie. Dodać ją do fasoli razem z 30 g bułki tartej, łyżką przecieru pomidorowego, szczyptą cynamonu. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i uformować 4 kotleciki, posmarować je łyżką oleju chili albo oliwy z oliwek i piec, tak jak w przepisie głównym. Przygotować relisz. Odsączyć puszkę kukurydzy z dodatkiem papryki (ok. 200 g), wymieszać z małą, posiekaną czerwoną cebulą, ½ drobno posiekanej, czerwonej papryczki chili, łyżką oleju słonecznikowego, 2 łyżeczkami płynnego miodu, łyżką soku z limonki i 2 łyżkami porwanych listków kolendry. Podawać w bułkach do hamburgerów z reliszem.

    Zalety

    Cieciorka jest ważnym źródłem białka, wykorzystywanym w wielu krajach na świecie. Zawiera także duże ilości żelaza, dzięki czemu pomaga zapobiegać anemii, która jest bardzo rozpowszechnionym problemem związanym z odżywianiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis