Chruściki z Whisky

    Chruściki z Whisky

    2polubienia
    1godz.40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Smażone na głębokim tłuszczu ciasteczka w kształcie muszek.

    Składniki
    ilość porcji: 40 

    • 60 g masła o temperaturze pokojowej
    • 100 g (1/2 szkl.) cukru
    • 3 jajka
    • 3 żółtka
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 50 ml whisky
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 350 g (2,75 szkl.) mąki
    • 750 ml oleju do głębokiego smażenia
    • 1 łyżka cukru pudru do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Utrzeć masło i cukier na puszystą masę. Dodawać jajka i żółtka, jedno po drugim, stale mieszając, a następnie dodać sól, whisky i wanilię. Dodawać mąkę, aż ciasto będzie gładkie. Przykryć i przechowywać w lodówce przez 1 godzinę.
    2. Rozwałkować ciasto, na powierzchni dobrze posypanej mąką, na bardzo cienkie, o 1/2 cm grubości. Pokroić ciasto w paski długości 1/2 cm. Ściskając każdy koniec paska, skręcić dwa razy otrzymując kształt muszki. Powtórzyć czynność z pozostałym ciastem.
    3. Ogrzać olej na głębokim tłuszczu w temeraturze 190°C.
    4. Smażyć ciasteczka w partiach do złotego koloru po obu stronach. Należy odwrócić na drugą stronę, żeby ugotowały się równomiernie. Odsączyć chruściki na talerzu przykrytym ręcznikiem papierowym, a następnie oprószyć cukrem pudrem.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis