Piperada - hiszpańska jajecznica

    Piperada - hiszpańska jajecznica

    1polubienie
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Warto wzbogacić tę pyszną tradycyjną jajecznicę baskijską z papryką płatkami suszonego chili i podać ją z pieczywem czosnkowym oraz sałatką z zielonych warzyw. To szybkie i łatwe danie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 czerwone papryki, pokrojone w paseczki
    • 2 żółte papryki, pokrojone w paseczki
    • 1 cebula, pokrojona w cienkie krążki
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • ¼ łyżeczki płatków chili
    • 50 g miękkich suszonych pomidorów, grubo posiekanych
    • 8 jajek
    • mały pęczek świeżej bazylii, porwanej na kawałki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać oliwę na dużej patelni teflonowej. Dodać paprykę, cebulę, czosnek i pokruszone płatki chili. Smażyć na średnim ogniu przez 10 minut, często mieszając, żeby warzywa zmiękły.
    2. Dodać pomidory do warzyw na patelni. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez 7–8 minut, często mieszając, aż wszystkie warzywa będą bardzo miękkie i utworzą gęsty sos, a większość płynu wyparuje.
    3. Wbić jajka do miski i dodać listki bazylii. Roztrzepać widelcem. Wlać na patelnię. Smażyć na małym ogniu przez 2 minuty, aż całość zgęstnieje. Podawać natychmiast.

    Z czym podawać

    Aby przyrządzić szybko domowe pieczywo czosnkowe, należy pokroić ukośnie nieco czerstwą ciabattę lub małą bagietkę na grube kromki. Wymieszać wyciśnięty ząbek czosnku z 3 łyżkami oliwy z oliwek i lekko posmarować kromki z obu stron. Smażyć na rozgrzanej patelni grillowej lub piec w rozgrzanym opiekaczu po minucie z obu stron, aż się lekko przyrumienią.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis