Pilaw z kaszki pszennej bulgur

    Pilaw z kaszki pszennej bulgur

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pilaw to bliskowschodnia potrawa jednogarnkowa. Przygotowuje się ją najczęściej z ryżu smażonego z cebulą i zalanego gorącym wywarem. W połowie gotowania dodaje się inne składniki; mięso, ryby, warzywa lub suszone owoce. W naszym przepisie ryż zastępujemy kaszką bulgur.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
    • 1,5 łyżeczki mielonej kolendry
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • szczypta pokruszonych suszonych papryczek chili (wg uznania)
    • 400 g bobu z puszki, opłukanego i osączonego
    • 100 g suszonych moreli
    • 300 g kaszki pszennej bulgur
    • 150 g zielonej fasolki, pokrojonej na pół
    • sól i pieprz
    • 2 jajka ugotowane na twardo
    • listki świeżej kolendry do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Podczas gdy jajka się gotują, rozgrzać olej w dużym naczyniu żaroodpornym. Wrzucić cebulę i czosnek, smażyć przez 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać mieloną kolendrę, cynamon, kurkumę i pokruszone chili. Smażyć jeszcze przez minutę, mieszając.
    2. Dodać bób i morele. Wymieszać, żeby równomiernie pokryły się przyprawami. Dodać kaszkę bulgur i zieloną fasolkę, a następnie wlać tyle wody, żeby zakryła składniki dwucentymetrową warstwą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Doprowadzić do wrzenia, a potem zmniejszyć ogień. Gotować pod przykryciem przez 20 minut, aż cały płyn zostanie wchłonięty.
    3. Obrać jajka ze skorupki i pokroić je w plasterki. Spulchnić bulgur widelcem, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać danie na gorąco, przybrane plasterkami jajek i posypane listkami kolendry.

    Inne propozycje

    • Kaszka kuskus jest również doskonałym niskotłuszczowym źródłem złożonych węglowodanów. Aby przygotować pilaw, należy usmażyć razem z cebulą i czosnkiem 1 dużą czerwoną paprykę, pokrojoną w kostkę. Zieloną fasolkę zastąpić 140 g posiekanej marchewki, dodając ją wraz z przyprawami. W punkcie 3. głównego przepisu dodać 200 g kuskusu i 100 g rodzynków oraz 400 g cieciorki z puszki. Zalać wodą tak, żeby zakrywała składniki jednocentymetrową warstwą i gotować 15 minut na maleńkim ogniu pod przykryciem. Spulchnić kuskus widelcem, doprawić solą i pieprzem. Dodać 200 g młodego szpinaku i wymieszać. Posypać pokrojoną natką pietruszki lub świeżą kolendrą.

    Zalety

    • Kaszka pszenna bulgur jest dobrym niskotłuszczowym źródłem złożonych węglowodanów. Zawiera niektóre witaminy z grupy B, głównie B1, a także miedź i żelazo. * • Suszone morele są bardzo pożywne. Doskonale nadają się na szybką przekąskę, można je dodawać do płatków śniadaniowych, ciast, duszonych potraw i zapiekanek. Zawierają beta-karoten, który w organizmie przetwarzany jest w witaminę A, a także żelazo, wapń i błonnik.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ E, miedź, żelazo * ✓ A, B1, B2, B12, kwas foliowy, wapń, potas

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis