Pilaw basmati z kurczakiem tikka

    Pilaw basmati z kurczakiem tikka

    1polubienie
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ryż basmati ugotowany z czosnkiem, przyprawami, pomidorkami koktajlowymi i smażoną piersią kurczaka to naprawdę smaczne danie, szczególnie jeśli podamy je z zieloną sałatą lub raitą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 małe filety z piersi kurczaka
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 1 łyżka przyprawy tikka lub łagodnego curry
    • 2 łyżki oleju
    • 1 cebula, pokrojona w plasterki
    • 250 g ryżu basmati, wypłukanego
    • 600 ml gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego (z kostki)
    • 50 g rodzynków
    • 1 łyżka świeżej kolendry, posiekanej
    • 100 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
    • 25 g prażonych orzeszków piniowych
    • cząstki cytryny, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Pokroić każdy filet na 3–4 paseczki. Wymieszać z połową czosnku i połową przyprawy tikka. Odstawić do zamarynowania na czas przyrządzania pilawu, obracając mięso w marynacie po około 10 minutach.
    2. Rozgrzać olej w dużym teflonowym rondlu. Wrzucić plasterki cebuli i resztę czosnku. Smażyć na małym ogniu przez 3 minuty. Wsypać ryż i posypać resztą przyprawy tikka. Wymieszać. Rozgrzać patelnię grillową.
    3. Wlać do ryżu gorący wywar i dodać pół łyżeczki soli oraz rodzynki. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Przykryć i gotować przez 10 minut, bez podnoszenia pokrywki. Cały płyn ma zostać wchłonięty przez ryż. W razie konieczności przykryć rondel i gotować jeszcze przez 2 minuty. Dodać kolendrę i pomidory, mieszając lekko podgrzewać chwilę, zdjąć rondel z ognia i odstawić na 5 minut. Wrzucić orzeszki piniowe i wymieszać widelcem.
    4. Paski kurczaka smażyć na patelni grillowej przez 6–8 minut. Przewrócić je raz na drugą stronę. Nałożyć pilaw na półmisek i obłożyć paskami mięsa. Podawać z cząstkami cytryny.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Z czym podawać

    W czasie gotowania ryżu i smażenia kurczaka można przyrządzić do tego dania szybką raitę. Drobno posiekać ½ ogórka i wymieszać go ze 140 g jogurtu naturalnego, łyżką posiekanej świeżej mięty i ¼ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego.

    Możesz też użyć

    Zamiast piersi kurczaka – filetów z łososia (w całości) lub kotletów jagnięcych – należy je smażyć na patelni grillowej 6–8 minut. Przyrządzić marynatę imbirową do łososia lub jagnięciny, ucierając łyżeczkę utartego świeżego imbiru z przyprawą tikka lub curry.

    Pilaw wołowy

    Nie dodawać piersi kurczaka. Usmażyć 300 g chudej mielonej wołowiny z cebulą, całym czosnkiem oraz łyżeczką utartego świeżego imbiru. Dodać ryż z 2 szczyptami nitek szafranu, całą przyprawą tikka lub curry oraz zieloną papryczką chili, pokrojoną w krążki. Zwiększyć ilość gorącego wywaru do 750 ml. W punkcie 3. dodać rodzynki i gotować jak w głównym przepisie. Wrzucić orzeszki piniowe, wymieszać widelcem i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis