Pikantny ryż z papryką i fasolą

    Pikantny ryż z papryką i fasolą

    1polubienie
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To danie jest bardzo popularne na Karaibach. My uprościmy je nieco, żeby można je było przygotować szybciej, ale będzie równie pyszne i pożywne jak oryginalne. Jeśli lubimy pikantne potrawy, możemy dodać więcej ostrego chili.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oleju
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 1 czerwona papryka, posiekana
    • 2 duże ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 1–2 czerwone papryczki chili, posiekane
    • 150 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w kostkę
    • 250 g ryżu basmati, wypłukanego
    • 400 ml mleczka kokosowego
    • 600 ml wrzącej wody lub wywaru warzywnego
    • 2 gałązki świeżego tymianku plus nieco do przybrania
    • 1 liść laurowy
    • 400 g fasoli czarne oczko, czerwonej fasoli kidney z puszki, odsączonych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać olej w dużym rondlu o grubym dnie. Wrzucić cebulę, paprykę, czosnek i chili, smażyć przez 5 minut, aż nieco zmiękną.
    2. Dodać kiełbasę oraz ryż i smażyć, cały czas mieszając, przez 1–2 minuty. Wlać mleczko kokosowe oraz wrzątek. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, dodać zioła, przykryć i dusić na małym ogniu przez 10 minut.
    3. Dodać fasolę, wymieszać i dusić jeszcze przez 5 minut, aż ryż zmięknie, a fasola będzie gorąca. Podawać danie posypane tymiankiem.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis