Pikantny ryż z papryką i fasolą

    Pikantny ryż z papryką i fasolą

    (0)
    1polubienie
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To danie jest bardzo popularne na Karaibach. My uprościmy je nieco, żeby można je było przygotować szybciej, ale będzie równie pyszne i pożywne jak oryginalne. Jeśli lubimy pikantne potrawy, możemy dodać więcej ostrego chili.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oleju
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 1 czerwona papryka, posiekana
    • 2 duże ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 1–2 czerwone papryczki chili, posiekane
    • 150 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w kostkę
    • 250 g ryżu basmati, wypłukanego
    • 400 ml mleczka kokosowego
    • 600 ml wrzącej wody lub wywaru warzywnego
    • 2 gałązki świeżego tymianku plus nieco do przybrania
    • 1 liść laurowy
    • 400 g fasoli czarne oczko, czerwonej fasoli kidney z puszki, odsączonych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać olej w dużym rondlu o grubym dnie. Wrzucić cebulę, paprykę, czosnek i chili, smażyć przez 5 minut, aż nieco zmiękną.
    2. Dodać kiełbasę oraz ryż i smażyć, cały czas mieszając, przez 1–2 minuty. Wlać mleczko kokosowe oraz wrzątek. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, dodać zioła, przykryć i dusić na małym ogniu przez 10 minut.
    3. Dodać fasolę, wymieszać i dusić jeszcze przez 5 minut, aż ryż zmięknie, a fasola będzie gorąca. Podawać danie posypane tymiankiem.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis