Pikantny paprykarz z kiełbasy

    Pikantny paprykarz z kiełbasy

    2polubienia
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wieprzowe kiełbaski gotujemy w smakowitym sosie z mnóstwem kolorowych warzyw – czerwoną cebulą, marchewką i zieloną papryką. Danie z dodatkiem sproszkowanej papryki i śmietany podaje się na wstążkach makaronu. Najlepiej z sałatą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 400 g wieprzowych kiełbasek
    • 2 czerwone cebule, pokrojone w cienkie plastry
    • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
    • 4 marchewki, pokrojone w plasterki
    • 2 zielone papryki, pokrojone w 2,5 cm kostkę
    • 4 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie plasterki
    • 2 łyżeczki mąki
    • 325 ml bulionu warzywnego
    • 1/4 – 1/2 łyżeczki pokruszonych suszonych papryczek chili
    • szczypta suszonego majeranku
    • 400 g makaronu pappardelle albo innych szerokich wstążek
    • sól i pieprz
    • 1 łyżka sproszkowanej papryki
    • 2 łyżki śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać olej w dużej patelni z pokrywką. Dodać kiełbaski i zrumienić na średnim ogniu. Zdjąć je z patelni szczypcami i odłożyć do wystygnięcia. Zostawić na patelni tylko 1 łyżkę tłuszczu, resztę wylać.
    2. Dodać cebulę i czosnek, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez 5 minut. Dodać marchewkę, paprykę i selera naciowego, wymieszać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Dodać mąkę, a następnie powoli, mieszając, wlewać bulion. Zagotować, ciągle mieszając.
    3. Pokroić kiełbaski w grube plastry i włożyć z powrotem na patelnię. Dodać pokruszone papryczki chili i majeranek, doprawić solą i pieprzem do smaku. Przykryć i dusić przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
    4. Makaron gotować w osolonej wodzie przez 10–12 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Odcedzić i przykryć.
    5. Na patelnię z kiełbaskami wsypać paprykę, zamieszać. Można dodać więcej pokruszonych chili lub przypraw do smaku. Całość skropić śmietaną, podawać z makaronem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Inne propozycje

    • Marchewkę można zastąpić 200 g małych pieczarek. * • Aby przygotować paprykarz drobiowy, należy użyć 8 filetów z uda kurczaka. Każde udko przekroić na pół, zrumienić, dusić przez 20–25 minut. Podawać z młodymi ziemniakami gotowanymi w wodzie lub na parze. * • Tradycyjny paprykarz cielęcy można przyrządzić, używając 400 g chudej cielęciny pokrojonej w kostkę, którą gotuje się w sosie 20–25 minut.

    Zalety

    • Najlepiej wybierać chude kiełbaski. Są bogate w białko i żelazo. * • Marchewka zawiera dużo beta-karotenu. Ugotowana ma nawet większą wartość odżywczą, ponieważ organizm może przetworzyć więcej beta-karotenu w witaminę A. * • Makaron to znakomite źródło złożonych węglowodanów, natomiast prawie nie zawiera tłuszczu. Dostarcza także ważnych witamin, zwłaszcza rozpuszczalnych w wodzie witamin z grupy B, które są ważne dla zdrowia.

    Jedna porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, C * ✓✓ B6, B12, miedź, żelazo, cynk * ✓ B1, B2, E, kwas foliowy, niacyna, wapń, potas

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis