Pikantny dip z daktyli, jabłek i ricotty

    Pikantny dip z daktyli, jabłek i ricotty

    2polubienia
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Daktyle są słodkie i dlatego używa się ich do słodzenia deserów, ciast i innych potraw. My ugotujemy je razem z jabłkami i aromatycznymi przyprawami, aż powstanie jednorodna masa. Podaje się ją z kawałkami owoców i warzyw, albo używa do smarowania tostów lub słodkich sucharków.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 strączki kardamonu
    • 1 jabłko (ok. 220 g), obrane i pokrojone
    • 125 g suszonych daktyli, pokrojonych
    • ½ łyżeczki cynamonu
    • 250 g sera ricotta
    • Z czym podawać
    • ćwiartki jabłek z czerwoną lub zieloną skórką, słupki marchewki, selera i ogórka, krążki ananasa, winogrona bez pestek i kawałki karamboli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Zgnieść lekko strączki kardamonu płaską stroną noża, aby je otworzyć i wyjąć nasiona. Wyrzucić strączki, a nasiona zgnieść płaską stroną noża. Można też rozgnieść nasiona w moździerzu.
    2. Wrzucić jabłka, daktyle, zmiażdżony kardamon i cynamon do rondelka z 200 ml wody. Zagotować na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zmniejszyć ogień i dusić 10 minut lub do chwili, aż jabłka się ugotują, a daktyle utworzą papkę. Mieszać od czasu do czasu.
    3. Odstawić z ognia i zostawić, aż ostygnie. Kiedy masa (szczególnie jabłka) będzie zimna, dodać ser ricotta. Przechowywać pod przykryciem w lodówce, aż do momentu podania (do 3–4 dni).
    4. Podawać w płytkiej misce lub na talerzu z kawałkami różnych owoców i warzyw.

    Inne propozycje

    • Do zrobienia daktylowo-jabłkowo- -pomarańczowego dipu nie potrzeba sera ricotta. Dodać startą skórkę i sok z dużej pomarańczy. Przelać do miski i podać z dużymi kawałkami jabłka i gruszki oraz słupkami z selera i marchewki. * • Można użyćtego dipu jako farszu do ciasta lub naleśników.

    Zalety

    • Ricotta to włoski ser robiony z serwatki. Zawiera on dość dużo wody, dlatego dostarcza mniej tłuszczu i kalorii niż wiele innych miękkich, śmietankowych serów. * • Tak jak wszystkie sery, ricotta jest dobrym źródłem wapnia, zawiera też witaminy A i D. W serach niskotłuszczowych, takich jak ricotta, tych witamin jest mniej – witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczu, więc im mniej tłuszczu, tym mniej witaminy D – ale ilości są nadal użyteczne. * • Jabłka i suszone daktyle dostarczają dużo błonnika. * • Zarówno cynamon jak i kardamon są przyprawami, które pomagają zwalczać niestrawność. Cynamon zmniejsza obrzęk błon śluzowych nosa.

    1 porcja zawiera:

    ✓ A, B12, C, PP, wapń

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis