Pikantny dip krabowy z warzywami

    Pikantny dip krabowy z warzywami

    1polubienie
    15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Przygotujmy się na wypadek niespodziewanej wizyty, kupując składniki tego dipu. Mają one tę zaletę, że można je przechowywać. Dobrym dodatkiem do sosu są kawałki selera naciowego, ogórka oraz świeżego ananasa. Można go też podawać z paluszkami chlebowymi.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łodygi selera naciowego (ok. 125 g)
    • ½ ogórka (ok. 125 g)
    • 1 mały ananas (ok. 340 g)
    • Dip krabowy
    • 120 g krabów z puszki, odsączonych
    • 2 łyżki majonezu
    • 2 łyżki niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
    • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
    • skórka otarta z 1 limonki
    • 30 g suszonych pomidorów w oliwie, odsączonych i drobno pokrojonych
    • 30 g korniszonów, drobno pokrojonych
    • kilka kropli sosu tabasco

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Starannie wymieszać w misce mięso krabów, majonez, jogurt, przecier pomidorowy, skórkę otartą z limonki, suszone pomidory i korniszony. Doprawić sosem tabasco. Przełożyć dip do małej salaterki, przykryć i odstawić do schłodzenia do czasu, aż warzywa będą gotowe.
    2. Seler i ogórek pokroić w dość grube słupki. Odciąć z ananasa część z liśćmi (liście można umyć i zachować do przybrania), pokroić go ze skórką na cząstki, a następnie wyciąć rdzeń.
    3. Ułożyć kawałki selera, ogórka i ananasa na półmisku razem z miseczką z dipem. Przed podaniem można przybrać liśćmi ananasa.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ E * ✓✓ C, miedź, cynk * ✓ wapń, potas

    Inne propozycje

    • Dipu krabowego można użyć do nadziania 2 przepołowionych i wypestkowanych awokado. Nałożyć dip w taki sposób, aby na powierzchni owocu powstała mała “górka”. Posypać niewielką ilością pokrojonego w drobną kostkę ogórka i czerwonej papryki. Podawać z liśćmi sałaty i pieczywem jako lekki lunch. * • Przyrządzić dip z wędzonej makreli. Wymieszać 125 g wędzonego fileta z makreli bez skóry z majonezem i jogurtem, a następnie doprawić łyżeczką sosu chrzanowego, skórką otartą z cytryny i 30 g posiekanej rzeżuchy. Udekorować gałązkami rzeżuchy. Wyśmienicie smakuje z jędrnymi, czerwonymi i zielonymi jabłkami pokrojonymi w plastry średniej grubości. * • Aby przygotować tartinki, należy podać dip krabowy lub makrelowy na plastrach ogórka o grubości około 1 cm. Przybrać cienkimi paseczkami rzodkiewki lub listkami rzeżuchy.

    Zalety

    • Mięso kraba jest dobrym źródłem fosforu, minerału potrzebnego do zapewnienia prawidłowej budowy i zdrowia kości. Pierwiastek ten odgrywa także bardzo ważną rolę w pozyskiwaniu energii z pożywienia. * • Seler, początkowo uprawiany jako roślina lecznicza, stał się popularnym warzywem dopiero pod koniec XVII wieku. Jest źródłem potasu, a zielone łodygi i liście zawierają przeciwutleniacz beta-karoten.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis