Chruściki Sue

    Chruściki Sue

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 11 osób

    Jest to polska wersja amerykańskich ciasteczek nazywanych skrzydełkami anioła.

    Składniki
    ilość porcji: 42 

    • 12 żółtek
    • 1 jajko
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 310 g (2,5 szkl.) mąki
    • 900 g smalcu
    • 1 łyżka whisky
    • 1 łyżeczka soli
    • 40 g (1/3 szkl.) cukru pudru do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W średniej misce wymieszać jajka, cukier, sól, wanilię i whisky. Dodać 2 szklanki mąki i wymieszać. Jeśli ciasto jest wciąż lepkie, dodać resztę mąki. Ugniatać ciasto przez 5 minut, a następnie podzielić na trzy części.
    2. Roztopić smalec w głębokim garnku lub głębokiej patelni. Powinniśmy otrzymać warstwę gorącego smalcu o głębokości około 2½ cm.
    3. Na powierzchni lekko posypanej mąką, rozwałkować ciasto na bardzo cienkie. Pokroić w długie kształty diamentów i przekroić wzdłuż przez środek. Przeciągnąć jeden rożek diamentu przez otwór w środku. Smażyć w gorącym smalcu przez około 5 do 10 sekund po obu stronach. Ciastka nie powinny być rumiane. Odsączyć na papierowych ręcznikach i po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis