Pikantny barszcz z jabłkiem

    Pikantny barszcz z jabłkiem

    3polubienia
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tę lekko pikantną, zachwycającą kolorem zupę przyrządza się naprawdę bardzo szybko. Jeśli domownicy są bardzo głodni, podajmy ją z kanapkami z hummusem i papryką.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 15 g masła
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 220 g buraków, obranych i grubo posiekanych
    • 2 jabłka deserowe, obrane i pokrojone na kawałki
    • 1 duża czerwona cebula, pokrojona na małe kawałki
    • 1 łyżka łagodnego curry w proszku
    • 2 jajka
    • 500 ml wywaru warzywnego (z kostki)
    • 4 łyżki śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Roztopić masło w dużym rondlu. Wrzucić pory i bataty. Smażyć na małym ogniu 3 minuty, aż zaczną mięknąć, mieszać od czasu do czasu. Dodać kmin rzymski i smażyć jeszcze 2 minuty.
    2. Wlać wywar i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu 12 minut, aż warzywa będą miękkie. W czasie gdy zupa się gotuje, wymieszać śmietanę lub crème fraîche z listkami kolendry zachowanymi do przybrania zupy. Odstawić.
    3. Wrzucić fasolę limeńską do zupy. Nałożyć łyżką wazową do miksera i utrzeć na gładko. Wlać z powrotem do rondla. Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż zupa będzie gorąca. Doprawić solą i pieprzem, dodać sok z cytryny.
    4. Nalać do 4 miseczek. Nałożyć do każdej dużą łyżkę śmietany lub crème fraîche z kolendrą, lekko wymieszać i podawać natychmiast.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Możesz też użyć

    Zamiast curry w proszku dodać 2 łyżeczki chrzanu, łyżeczkę kruszonego suszonego chili lub pasty wasabi.

    …zrób to szybciej

    Żeby zaoszczędzić trochę czasu, można kupić buraki w słoiku (nie w occie), ewentualnie ugotować je w kuchence mikrofalowej: włożyć umyte, ale nieobrane buraki do naczynia, wlać 2–3 łyżki wody, przykryć i gotować w kuchence ustawionej na wysoką moc 8–10 minut, aż zmiękną. Odlać wodę, pocierając ściereczką usunąć z nich skórkę. Na koniec posiekać i dodać do zupy.

    …przygotuj wcześniej

    Zupę można ugotować, zmiksować i wymieszać z pozostałym wywarem oraz crème fraîche i przechowywać w lodówce przez 2 dni. Jajka również można ugotować wcześniej na twardo.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis