Pikantne warzywa korzeniowe z kremowym dipem musztardowym

    Pikantne warzywa korzeniowe z kremowym dipem musztardowym

    5polubień
    1godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Delikatnie rozdrobnione nasiona kolendry i szczypta cynamonu podkreślą smak opiekanych kawałków ziemniaków, pasternaku i marchewki, podawanych z pikantnym dipem musztardowo-jogurtowym. Ta przekąska pomoże zwiększyć ilość warzyw w naszym jadłospisie.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 duże marchewki (ok. 340 g)
    • 2 pasternaki (ok. 340 g)
    • sok z 1 limonki
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 2 łyżki nasion kolendry, pokruszonych
    • ½ łyżeczki cynamonu
    • 600 g batatów
    • sól i pieprz
    • Kremowy dip musztardowy
    • 2 łyżeczki musztardy z ziarnami gorczycy
    • 1 łyżeczka drobnego cukru
    • skórka otarta z 1 limonki
    • 200 g niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
    • 3 łyżki świeżego koperku, posiekanego
    • koperek, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Rozciąć marchewki w poprzek na pół. Węższe połówki przekroić wzdłuż na pół, a szersze wzdłuż na ćwiartki. W ten sam sposób pokroić pasternak. Włożyć warzywa do rondla i nalać tylko tyle wody, aby je przykryła. Doprowadzić do wrzenia, a następnie trochę zmniejszyć ogień, przykryć rondel, pozostawiając pokrywkę lekko uchyloną i gotować 2 minuty.
    2. Wymieszać sok z limonki, olej, kolendrę, cynamon oraz sól i pieprz w dużej formie do pieczenia. Przekroić bataty w poprzek na pół, a potem na grube cząstki takiej wielkości, jak marchewkę i pasternak. Wrzucić bataty do formy, przewracać je, aż będą całe pokryte zalewą olejową. Przesunąć je na jedną stronę formy.
    3. Odcedzić marchewkę i pasternak, wrzucić do formy. Przewracać gorące warzywa łyżką i widelcem na różne strony, aby równomiernie pokryły się pikantną zalewą olejową. Włożyć formę do piekarnika i piec około 40 minut, dwukrotnie mieszając i przewracając warzywa, aż miejscami zbrązowieją i będą dość miękkie.
    4. Podczas gdy warzywa się pieką, przygotować dip. Wymieszać razem musztardę, cukier i skórkę z limonki, a następnie dodać jogurt, koperek i ponownie wymieszać. Przełożyć dip do salaterki, przykryć i odstawić, dopóki warzywa nie będą gotowe.
    5. Wyjąć warzywa z piekarnika i odstawić, aby trochę ostygły. Dip musztardowy udekorować gałązkami koperku i podawać z warzywami.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ A, E * ✓✓ C, potas * ✓ B1, B6, kwas foliowy, wapń, miedź, żelazo, cynk

    Zalety

    • Gotowanie marchewki podnosi jej wartość odżywczą – zmiękcza twarde ścianki komórek, dzięki czemu nasz organizm może z większą łatwością przyswajać beta-karoten i przekształcać go w witaminę A. Bataty również są dobrym źródłem beta-karotenu. * • Pasternak, warzywo zawierające dużo skrobi, był chętnie jedzony przez Greków i Rzymian, ale odmianę znaną w dzisiejszych czasach wyhodowano dopiero w średniowieczu. W Polsce przez wiele lat zapomniany, dziś powoli wraca do łask.

    Inne propozycje

    • Wymieszać warzywa w pikantnej zalewie z soku z cytryny zamiast limonki, łyżki kminu rzymskiego zamiast kolendry i gałki muszkatołowej zamiast cynamonu. Przyrządzić dip ze skórką z cytryny zamiast z limonki. * • Zamiast marchewki, pasternaku i batatów można wykorzystać 250 g obranych marynowanych cebulek, 250 g miniaturowej kukurydzy oraz 500 g małych, wyszorowanych, młodych ziemniaków. Marynowane cebulki i kukurydzę wymieszać w pikantnej zalewie, natomiast młode ziemniaki wrzucić przed pokryciem ich zalewą do wrzątku i gotować 5 minut. Czas pieczenia zmniejszyć do 30 minut. * • Można też przygotować do warzyw dip z chili i ziół. Wymieszać niskotłuszczowy jogurt naturalny z łyżką posiekanej świeżej mięty, 2 łyżkami posiekanej świeżej kolendry, drobno pokrojoną małą, świeżą, zieloną papryczką chili oraz skórką otartą z cytryny. Do sporządzenia pikantnej zalewy do pokrycia warzyw użyć soku z cytryny, zamiast soku z limonki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis