Pieczone udka kurczaka z ryżem po kreolsku

    Pieczone udka kurczaka z ryżem po kreolsku

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Soczyste kurze udka, pokryte mieszanką suszonych ziół i znakomitych przypraw, można przygotować naprawdę błyskawicznie. Podaje się je z czerwoną fasolą i ryżem po kreolsku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka mąki
    • 1 łyżeczka mielonej papryki
    • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
    • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
    • 1/2 łyżeczki pokruszonych płatków chili
    • 1 łyżeczka suszonego tymianku
    • 8 udek z kurczaka, ze skórą
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • sól i pieprz
    • natka pietruszki do przybrania
    • Ryż po kreolsku
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 posiekana cebula
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
    • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone
    • 170 g długoziarnistego ryżu
    • 600 ml bulionu warzywnego
    • 410 g czerwonej fasoli z puszki, opłukanej i odsączonej
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni C. Mąkę, mieloną paprykę, pieprz, czosnek, chili, tymianek i szczyptę soli włożyć do foliowej torebki i potrząsnąć, aby dobrze się wymieszały. W każdym udku z kurczaka zrobić po 2 nacięcia i natrzeć oliwą. Pojedynczo wrzucić do torebki z przyprawami i potrząsając, obtoczyć w mieszance. Strząsnąć nadmiar przypraw i włożyć udka do piekarnika. Piec na ruszcie przez 20-25 minut, często obracając, aż nabiorą złotego koloru.
    2. W tym czasie przygotować ryż po kreolsku. Podgrzać oliwę w dużym rondlu, dodać cebulę, paprykę i selera, smażyć przez 2 minuty, aż warzywa zmiękną. Mieszając, dodać ryż, a następnie bulion i fasolę. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 15-20 minut, aż ryż będzie miękki.
    3. Dodać do ryżu posiekaną pietruszkę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć ryż na 4 talerze, na każdej porcji położyć 2 udka. Podawać przybrane natką pietruszki.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis