Pikantne szaszłyki z jagnięciny i kiwi

    Pikantne szaszłyki z jagnięciny i kiwi

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Owoc kiwi nadaje tym szybko przyrządzanym szaszłykom słodko-kwaśny smak, a jego sok zawiera enzym, który zmiękcza mięso. Podawać z naleśnikami albo chlebkiem pitta oraz z tzatzikami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 600 g udźca jagnięcego bez kości, pokrojonego na kawałki wielkości kęsa
    • 1 dojrzałe kiwi
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 1 łyżka świeżego imbiru, startego
    • 1 łyżeczka nasion kolendry, utłuczonych
    • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
    • 2 małe cebule, każda pokrojona na 8 cząstek
    • 1 limonka, pokrojona na cząstki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Włożyć mięso do miski. Obrać kiwi, posiekać i utrzeć na purée. Dodać czosnek, imbir i przyprawy. Obtoczyć mięso w marynacie. Przykryć i odstawić na 5 minut.
    2. Mocno rozgrzać grill. Nabić kawałki mięsa na 4 długie metalowe szpadki, na przemian z cząstkami cebuli. Polać resztą marynaty i posypać odrobiną soli i pieprzu.
    3. Piec szaszłyki przez 8–10 minut, obracając je od czasu do czasu, aż się przyrumienią i będą równomiernie upieczone. Nabić na oba końce każdej szpadki po cząstce cytryny i podawać.

    Możesz też użyć

    • Zamiast imbiru, kolendry i kminu rzymskiego – po łyżeczce suszonego tymianku, estragonu i koperku. Nie dodawać limonki i podawać z chrzanem wymieszanym ze śmietaną. • Zastąpić jagnięcinę polędwicą wołową lub cielęcą.

    …przygotuj wcześniej

    Przygotować jagnięcinę do końca punktu 1. i wstawić do lodówki, by marynowała się 3 godziny. Mięso będzie dzięki temu smaczniejsze i bardziej miękkie.

    …spróbuj

    Te szaszłyczki doskonale nadają się do upieczenia na grillu węglowym, ponieważ można je przygotować dużo wcześniej i odstawić, by zamarynowały się i zmiękły. Piec na mocnym żarze jak w głównym przepisie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis