Pikantne spaghetti napolitana

    Pikantne spaghetti napolitana

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Kolorowy i pyszny sos można przyrządzić z produktów ze spiżarni – pomidorów w puszce, czerwonej papryki ze słoika i nadziewanych zielonych oliwek. Wystarczy wymieszać je z makaronem i podać z prostą sałatką.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 duża cebula, posiekana
    • duża szczypta drobnego cukru
    • 2 puszki pomidorów po 400 g
    • ¼ łyżeczki suszonych pokruszonych płatków chili
    • 400 g makaronu spaghetti
    • 450 g pieczonej papryki, czerwonej (ze słoika), odsączonej i pokrojonej w paski
    • 50 g nadziewanych zielonych oliwek, odsączonych i pokrojonych na pół
    • starty parmezan lub inny twardy włoski ser

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać oliwę w średnim rondlu, wrzucić cebulę i cukier. Smażyć na małym ogniu przez 5 minut, aż cebula lekko zmięknie. Wrzucić pomidory do blendera i zmiksować na przecier.
    2. Dodać pomidory i chili do rondla z cebulą. Doprawić solą i dużą ilością pieprzu. Doprowadzić do wrzenia i dusić na średnim ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Sos powinien tylko lekko wrzeć.
    3. W czasie gdy sos się dusi, wrzucić makaron do rondla z osolonym wrzątkiem i gotować przez 10 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedzić.
    4. Makaron przełożyć do podgrzanej miski. Polać sosem, dodać paprykę i oliwki, delikatnie wymieszać. Podawać natychmiast z parmezanem w osobnej miseczce.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Jak kupować

    • Można użyć oliwek nadziewanych pastą paprykową, migdałami lub anchois, ewentualnie zwykłych oliwek bez pestek. • To doskonałe danie dla wegetarian, jeśli podamy je z wegetariańskim twardym serem.

    Możesz też użyć

    Zamiast papryki – 200 g mrożonego bobu gotowanego 4 minuty lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, bądź też 280 g serc karczochów (ze słoika), odsączonych i pokrojonych na ćwiartki.

    …fantastyczne dania z gotowych sosów

    Jeśli mamy bardzo mało czasu, możemy użyć gotowych sosów do makaronów. Oto jak je wzbogacić: * • Wlać zawartość słoika z sosem do makaronu (700 g) do rondla. Wrzucić 125 g pokrojonej w plasterki kiełbasy chorizo (lub kiełbasy czosnkowej) lub 4 frankfurterki. Dodać puszkę fasoli cannellini (400 g) lub 225 g ugotowanej fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej). Odgrzać zgodnie z przepisem na opakowaniu sosu. * • Pokroić w paski 200 g szynki wędzonej lub parmeńskiej. Obsmażyć na patelni, a następnie dodać słoik pikantnego sosu do makaronu (700 g), słoik serc karczochów (280 g), odsączonych i pokrojonych na ćwiartki oraz słoik pieczonej czerwonej papryki (280 g), odsączonej i pokrojonej w paski. Odgrzać zgodnie z przepisem na opakowaniu sosu. * • Pokroić 250 g jagnięciny lub wieprzowiny (surowej lub resztek z poprzedniego dnia) w paski. Smażyć na łyżce oliwy z oliwek, cały czas mieszając, surowe mięso 7 minut, a resztki 5 minut. Dodać wyciśnięty ząbek czosnku oraz cukinię pokrojoną na grube słupki. Dodać słoik sosu do makaronu (700 g) i odgrzać mocno, zgodnie z przepisem na opakowaniu sosu. * • Wlać słoik sosu do makaronu (700 g) do rondla. Wrzucić 2 opakowania mrożonej mieszanki owoców morza po 220 g. Odgrzać zgodnie z przepisem na opakowaniu sosu. * • Usmażyć opakowanie mieszanki plasterków pieczarek i słupków cukinii lub bakłażana pokrojonego w kostkę (225 g) oraz posiekany ząbek czosnku. Wlać słoik sosu do makaronu (700 g) i odgrzać zgodnie z przepisem na opakowaniu sosu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis