Pikantne owoce, orzeszki i pestki

    Pikantne owoce, orzeszki i pestki

    1polubienie
    1godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Dzieci zazwyczaj uwielbiają tę niezbyt ostrą mieszankę orzeszków, pestek dyni i słonecznika, suszonej żurawiny oraz sułtanek. Pamiętajmy jednak, że nie należy jej podawać zupełnym maluchom, które mogą się zadławić orzechami.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 1 łyżeczka kardamonu w strączkach
    • 1 laska cynamonu 2,5-cm długości
    • 2 całe goździki
    • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
    • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
    • 1 łyżeczka nasion kolendry
    • 2 łyżeczki świeżego imbiru, drobno posiekanego
    • 1 białko dużego jajka
    • 25 g płatków owsianych
    • 170 g blanszowanych migdałów
    • 170 g orzechów pekan, w połówkach
    • 170 g orzechów brazylijskich
    • 85 g pestek dyni
    • 75 g pestek słonecznika
    • 115 g rodzynek sułtańskich
    • 100 g suszonych żurawin

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 130°C. Delikatnie rozkruszyć kardamon w moździerzu lub tępą stroną ostrza dużego noża i odrzucić łupiny. Wsypać nasionka do młynka do przypraw albo moździerza, dorzucić laskę cynamonu, goździki, ziarenka pieprzu, nasiona kminku oraz kolendry i rozdrobnić na dość miałki proszek.
    2. Zmieszać rozdrobnione przyprawy z imbirem, białkiem jajka i płatkami owsianymi w dużej misce. Dodać migdały, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pestki dyni oraz słonecznika i dobrze wymieszać, aby równomiernie pokryły się przyprawami.
    3. Wysypać orzechy i pestki do dużej formy do pieczenia i rozłożyć równomiernie pojedynczą warstwą. Prażyć około godziny, od czasu do czasu mieszać, aż lekko zbrązowieją i staną się chrupiące. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostygnięcia.
    4. Przesypać orzechy i pestki do miski. Dodać rodzynki i żurawiny, wymieszać. Przekąska jest gotowa do podania. Można ją jeść od razu albo przechowywać do 2 tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ E, miedź, selen * ✓✓ B6, cynk ✓ B1, niacyna, żelazo, potas

    Inne propozycje

    • Jeżeli nie mamy dość czasu albo młynka do przypraw, możemy użyć łyżki gotowej przyprawy curry w postaci proszku albo pasty zamiast mieszanki przypraw. * • Aby orzechy i pestki były bardzo pikantne, do przypraw należy dodać ½ łyżeczki rozkruszonych papryczek chili oraz 1–2 wyciśnięte ząbki czosnku. Nie dodawać rodzynek ani żurawin. * • Wersja słodko-pikantna. Zamiast przypraw z głównego przepisu użyć: łyżeczki mielonego cynamonu, ½ łyżeczki mielonego imbiru i ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej. Całość wymieszać z białkiem i płatkami owsianymi, a następnie z orzechami i pestkami. Uprażyć w piekarniku i ostudzić. Dodać po 45 g drobno pokrojonego suszonego mango, suszonych wiśni i suszonych jabłek.

    Zalety

    • Migdały zawierają dużo tłuszczów, głównie nienasyconych. Są też bogate w witaminę E, białko, błonnik, cynk oraz inne minerały. • Pestki dyni, które są doskonałym źródłem beta-karotenu, zawierają również kilka innych przeciwutleniaczy, takich jak luteina i zeaksantyna. * • Rodzynki sułtańskie to suszone białe, bezpestkowe winogrona. Są bogatym źródłem naturalnego, “organicznego” cukru, zwłaszcza glukozy i fruktozy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis