Pikantne kalmary z groszkiem cukrowym

    Pikantne kalmary z groszkiem cukrowym

    Zapisz do ulubionych
    19min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bazylia i kolendra nadają smak chrupkim, lekko obsmażonym warzywom i krążkom kalmarów doprawionym chili. To danie stanie się zapewne jednym z waszych ulubionych.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g kalmarów, pokrojonych w krążki
    • ¼ –½ łyżeczki chili w proszku
    • 1 łyżka mielonej kolendry
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 250 g groszku cukrowego
    • 50 g świeżego imbiru, obranego i posiekanego
    • 2 ząbki czosnku, pokrojone na plasterki
    • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone na plasterki
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w krótkie paski
    • 25 g listków świeżej bazylii
    • 25 g listków świeżej kolendry
    • 6 cebulek dymek, pokrojonych w krążki
    • 6 łyżek wytrawnego sherry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 9min.  ›  Gotowe w: 19min. 

    1. Włożyć krążki kalmarów do miski. Posypać chili i mieloną kolendrą. Starannie wymieszać i odstawić.
    2. Rozgrzać łyżkę oleju w woku lub na dużej patelni. Wrzucić groszek cukrowy i smażyć przez minutę, cały czas energicznie mieszając, aż nabierze intensywnie zielonego koloru. Dodać imbir, czosnek, seler naciowy i paseczki papryki. Doprawić solą oraz pieprzem i smażyć przez 3–4 minuty. Zestawić z palnika. Dodać listki bazylii i kolendry oraz cebulę dymkę. Wymieszać, rozdzielić warzywa na 4 głębokie talerze lub miseczki.
    3. Rozgrzać resztę oleju w woku lub na patelni. Smażyć kalmary przez 2 minuty, cały czas mieszając, aż zrobią się jędrne. Nie smażyć zbyt długo, żeby nie zrobiły się gumowate. Doprawić solą i pieprzem, ułożyć na usmażonych warzywach. Wlać do woka lub na patelnię sherry i podgrzewać na dużym ogniu minutę, zeskrobać z dna to, co do niego przywarło. Polać sosem warzywa i kalmary. Podawać natychmiast.

    Możesz też użyć

    • Zamiast kalmarów – obranych, surowych krewetek tygrysich. * • Można też zastąpić kalmary kawałkami grubych filetów rybnych bez skóry – warto spróbować miecznika, morszczuka, żabnicy lub łososia. * • Można użyć gotowych, pokrojonych warzyw lub mrożonej mieszanki warzyw na patelnię. W tym drugim przypadku smażyć minutę dłużej.

    …inna propozycja

    • Kiedy przyrządzamy purée ziemniaczane, warto zrobić go więcej i zachować część do tych placuszków. Potrzeba 550 g gotowego, zimnego purée – nie należy dodawać do niego zbyt dużo mleka ani śmietanki, by placuszki nie były zbyt wodniste. * • Placuszki rybne można przygotować nawet na 24 godziny przed podaniem. Należy je ułożyć na talerzu przykrytym papierem do pieczenia (by się nie pozlepiały), a następnie wstawić do lodówki. Wyjąć z niej tuż przed smażeniem.

    Błyskawiczne burgery rybne

    Rozgrzać piekarnik do temperatury 240°C. Nasmarować odrobiną oliwy duże płytkie naczynie żaroodporne. Pokroić 380 g filetów z białej ryby (bez skóry i ości) na 4 kawałki. Zmiksować lekko 4 grubo posiekane cebulki dymki i 3 kromki pełnoziarnistego pieczywa. Wrzucić do miksera rybę i miksować jeszcze kilka sekund. Dodać jajko oraz sól i pieprz. Miksować jeszcze chwilę, by uzyskać grudkowatą mieszaninę. Przełożyć do miski, wyrobić rękami i podzielić na 4 porcje. Uformować 4 kulki, ułożyć na talerzu i spłaszczyć lekko dłonią na burgery o średnicy około 10 cm. Posmarować odrobiną oliwy z oliwek i piec przez 15 minut. Podawać w podgrzanych bułkach z listkami sałaty i ogórkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis