Chruściki Shirley

    Chruściki Shirley

    2polubienia
    25min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Smażone słodkie ciastka posypane cukrem pudrem.

    Składniki
    ilość porcji: 36 

    • 2 łyżki masła o temperaturze pokojowej
    • 2 żółtka
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 75 g kwaśnej śmietany
    • 1 łyżka octu
    • 2 łyżki rumu
    • 250 g (2 szkl.) mąki
    • 1 l oleju do smażenia
    • 30 g (1/4 szkl.) cukru pudru do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W średniej misce wymieszać masło, żółtka, cukier, śmietanę, ocet i rum do uzyskania gładkiej masy. Nadal mieszając stopniowo dodawać mąkę, aż ciasto będzie wystarczająco grube do ugniatania. Przełożyć ciasto na powierzchnię lekko posypaną mąką i ugniatać przez ok. 15 minut. Włożyć ciasto do miski i przykryć ściereczką. Zostawić w chłodnym miejscu na godzinę.
    2. Podgrzać olej w dużej ciężkiej patelni do 190°C. Aby sprawdzić, czy olej jest wystarczająco gorący, położyć w nim kawałek ciasta. Jeśli natychmiast wychodzi na powierzchnię, to znaczy, że temperatura jest prawidłowa. Na powierzchni lekko posypanej mąka rozwałkować ciasto, na nie grubsze niż 1/2 cm grubości. Pokroić w paski o szerokości 5 cm i długości 18 cm. Wyciąć 5 cm szczelinę na środku i wzdłuż paska. Przeciągnąć jeden koniec przez szczelinę.
    3. Smażyć po 4-5 pasków jednocześnie, przewracając raz na drugą stronę, aż będą brązowe. Odsączyć na ręcznikach papierowych i posypać cukrem pudrem, kiedy są jeszcze ciepłe.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis