Pikantne bułeczki z tuńczykiem

    Pikantne bułeczki z tuńczykiem

    9polubień
    25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    W dużych chrupiących bułeczkach jest sporo miejsca na pikantną sałatkę z tuńczyka, słodkiej kukurydzy i czerwonej fasoli. Nadziane bułeczki podgrzewa się w piekarniku. To proste i bardzo smakowite danie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 duże białe bułeczki, o średnicy około 10 cm (każda ok. 100 g)
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany
    • 2 łyżki majonezu
    • 1 łyżeczka ostrego albo średnio ostrego sosu chili
    • 2 łyżeczki soku z limonki
    • 200 g tuńczyka z puszki w sosie własnym, odsączonego
    • 200 g kukurydzy z puszki, odsączonej
    • 200 g czerwonej fasoli kidney z puszki, odsączonej i wypłukanej
    • ½ zielonej papryki, pokrojonej w kostkę
    • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Z bułek ściąć wierzchy i odłożyć je na bok. Wydrążyć prawie cały miąższ, tak aby została warstwa grubości około 1 cm. Na chwilę odłożyć bułki.
    2. Wydrążony miąższ pokruszyć palcami albo w robocie kuchennym. Rozsypać 85 g okruchów na blasze do pieczenia i opiekać w piekarniku 10 minut, aż będą suche i chrupiące. Następnie wyjąć z piekarnika i odstawić na bok. Pozostawić piekarnik cały czas włączony.
    3. Wymieszać kwaśną śmietanę z majonezem, sosem chili oraz sokiem z limonki. Dodać tuńczyka, słodką kukurydzę, czerwoną fasolę, zieloną paprykę, kolendrę i wysuszone okruchy pieczywa. Wszystkie składniki wymieszać dość delikatnie, aby nie rozdrobnić za bardzo kawałków tuńczyka.
    4. Włożyć nadzienie do wydrążonych bułek i przykryć uprzednio ściętymi wierzchami. Ułożyć bułki na blasze i okryć niezbyt szczelnie folią do pieczenia. Piec 5 minut, zdjąć folię i pozostawić na kolejne 5 minut, aby skórka pieczywa zrobiła się chrupiąca. Nadzienie powinno być ciepłe, ale nie należy doprowadzić do tego, że zacznie “bulgotać”. Podawać od razu.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ B12, E, niacyna, selen * ✓✓ B1, C, miedź, żelazo, cynk * ✓ A, B6, kwas foliowy, wapń, potas

    Zalety

    • Użycie tuńczyka w sosie własnym zamiast w oleju sprawi, że potrawa będzie zawierać mniej tłuszczu i dostarczy mniej kalorii. * • Słodka kukurydza to pożyteczne źródło błonnika, który reguluje pracę układu trawiennego. Kukurydza w puszkach zawiera dużo węglowodanów w postaci skrobi oraz cukrów. Z czasem staje się mniej słodka, bo więcej cukrów zamienia się w skrobię. * • Zielona papryka jest dobrym źródłem witaminy C, która zwiększa przyswajalność żelaza, zwłaszcza z pokarmów pochodzenia roślinnego, takich jak czerwona fasola kidney wykorzystana w naszym przepisie.

    Inne propozycje

    • Bułeczki z pieczarkami i czosnkiem. Wydrążyć 4 podłużne, miękkie bułeczki (każda ok. 115 g), zachować ścięte wierzchy, a miąższ rozdrobnić i opiec, tak jak w przepisie głównym. Pokroić w plasterki 450 g pieczarek i delikatnie dusić z 15 g masła i 2 łyżeczkami oliwy z oliwek extra virgin 8–10 minut, aż staną się miękkie i wyparuje z nich sok. Dodać 1–2 wyciśnięte ząbki czosnku i dusić jeszcze 1–2 minuty, mieszając. W tym czasie podgrzać bułeczki w piekarniku 5 minut. Chrupkie okruchy pieczywa wymieszać z uduszonymi pieczarkami, nałożyć do bułeczek, przykryć uprzednio ściętymi wierzchami i podawać. * • Bułeczki z szynką i jajecznicą. Wydrążyć bułeczki. Roztrzepać 6 jajek z 3 łyżkami półtłustego mleka, solą i pieprzem. Roztopić 30 g masła na patelni o grubym dnie, wlać jajka i smażyć na bardzo małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż jajecznica zacznie się ścinać. Dodać 85 g gotowanej szynki pokrojonej w cienkie paski oraz 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku. Nadal smażyć często mieszając, aż jajecznica będzie lekko ścięta. Podgrzać wydrążone bułeczki i wierzchy w piekarniku albo na średnio rozgrzanym grillu. Nałożyć jajecznicę do bułeczek, przykryć i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis