Pikantna zupa z soczewicy

    Pikantna zupa z soczewicy

    5polubień
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta rozgrzewająca, treściwa zupa ma orientalny aromat dzięki dodatkowi curry i słodkiego mleczka kokosowego. Podawać z małymi chlebkami naan.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 1 łodyga selera naciowego, posiekana
    • 1 marchewka, oskrobana i posiekana
    • 1 łyżka pasty curry
    • 100 g czerwonej soczewicy
    • 3 pomidory, świeże lub z puszki, posiekane
    • 550 ml bulionu warzywnego (z kostki)
    • 4 łyżki mleczka kokosowego
    • 4 łyżki chudego jogurtu naturalnego
    • 2 łyżki świeżej kolendry, grubo posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Rozgrzać olej w dużym rondlu. Wrzucić cebulę, czosnek, seler naciowy i marchewkę. Smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
    2. Dodać pastę curry i smażyć przez minutę. Wrzucić soczewicę i pomidory, wlać bulion. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia.
    3. Zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut, aż soczewica i warzywa zmiękną. Dodać mleczko kokosowe i wymieszać. Przed podaniem każdą porcję udekorować odrobiną jogurtu i posypać kolendrą.

    Możesz też użyć

    Aby zupa miała marokański charakter, zastąpić curry 2–3 łyżkami pasty harissa, podawać z podpłomykami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis