Pikantna sałatka z trzech fasoli

    Pikantna sałatka z trzech fasoli

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Warzywa strączkowe z puszki to niezwykle przydatny produkt, z którego można błyskawicznie przyrządzić zdrową potrawę. Zmieszajmy je ze świeżą zieloną fasolką i serem mozzarella oraz pikantnym dressingiem, a otrzymamy bardzo smaczną sałatkę, którą najlepiej podać z pieczywem czosnkowym na ciepło.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 125 g zielonej fasolki
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki białego octu winnego
    • 1 łyżeczka łagodnego chili w proszku lub papryki w proszku
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 400 g fasoli cannellini lub kidney, odsączonej i wypłukanej
    • 400 g fasoli flageolet lub czarne oczko z puszki, odsączonej i wypłukanej
    • 6 cebulek dymek, posiekanych
    • 150 g mozzarelli, pokrojonej w kostkę
    • 2 duże pomidory, pokrojone w plasterki
    • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki lub listków kolendry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Fasolkę zieloną gotować w osolonej wodzie przez 3-5 minut. Odsączyć i przepłukać zimną wodą.
    2. W małym słoiczku oliwę wymieszać z octem, curry i czosnkiem. Dodać sól i pieprz, zakręcić i energicznie potrząsać, aby powstał jednolity sos.
    3. W misce wymieszać fasolkę zieloną z fasolami z puszki, cebulką i serem. Polać sosem i wymieszać.
    4. Na półmisku ułożyć plasterki pomidorów, na nie wyłożyć sałatkę z fasoli. Posypać kolendrą. Schłodzić przed podaniem.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Dodatki

    Dodać awokado do sałatki. Przekroić je na połówki, obrać i usunąć pestkę, a następnie pokroić na kawałki.

    Możesz też użyć

    Zamiast mozzarelli – sera feta lub cheddar.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis