Pikantna sałatka nicejska

    Pikantna sałatka nicejska

    1polubienie
    27min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tę klasyczną sałatkę przyrządzimy z prostych składników. Anchois z puszki utarte z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, musztardą i czosnkiem tworzą świetny sos. Podawać z bagietką.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g młodych ziemniaków, umytych i oskrobanych
    • 200 g fasoli jaś
    • 3 jajka
    • 50 g anchois z puszki
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 1 łyżeczka musztardy dijon
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 5 łyżek oliwy z oliwek
    • 200 g tuńczyka z puszki, odsączonego
    • 1 sałata rzymska, porwana na kawałki
    • 8 małych podłużnych pomidorów lub pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
    • 12 czarnych oliwek bez pestek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 27min. 

    1. Włożyć ziemniaki do rondla z lekko osolonym wrzątkiem i gotować przez 10–12 minut. Dodać fasolę na ostatnie 4 minuty gotowania. Odcedzić, wypłukać strumieniem zimnej wody i ponownie odcedzić.
    2. W czasie gdy gotują się ziemniaki, włożyć jajka do rondla z wrzątkiem i gotować przez 7–8 minut, by żółtko pozostało półpłynne. Przełożyć jajka do miski z zimną wodą. Obrać ze skorupki i przekroić wzdłuż na ćwiartki.
    3. Odsączyć anchois. Wrzucić do miksera razem z czosnkiem, musztardą, sokiem z cytryny i oliwą. Utrzeć. Polać ugotowane ziemniaki i fasolę połową tego sosu. Delikatnie wymieszać.
    4. Rozdrobnić tuńczyka. Włożyć sałatę do salaterki. Ułożyć na niej ziemniaki, fasolę, pomidory oraz jajka, a następnie posypać ją kawałkami tuńczyka i oliwkami. Skropić resztą dressingu i podawać.

    Możesz też użyć

    • Zamiast tuńczyka – 200 g gotowanych, obranych krewetek koktajlowych. * • Fasolę jaś zastąpić 200 g szparagów. Odłamać stwardniałe końcówki szparagów w miejscu, w którym łatwo się złamią. Następnie pokroić na małe kawałki i gotować na parze nad ziemniakami 4–5 minut.

    …rada

    Aby ziemniaki ugotowały się bardzo szybko, należy przekroić większe na połówki. Wszystkie będą dzięki temu mniej więcej tej samej wielkości.

    …przygotuj wcześniej

    Sos można przyrządzić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, w przykrytej misce lub zakręconym słoiku. Przed użyciem rozmieszać energicznie widelcem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis