Pikantna indonezyjska sałatka ryżowa

    Pikantna indonezyjska sałatka ryżowa

    1polubienie
    1godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Kiełkująca fasola i niesolone orzechy sprawiają, że ta pikantna sałatka przyjemnie chrupie. Przyrządza się ją bardzo łatwo z brązowego ryżu basmati i warzyw ułożonych na warstwie listków kapusty pekińskiej i młodego szpinaku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g brązowego ryżu basmati, wypłukanego
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki soku z limonki
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 1 czerwona papryczka chili, pokrojona w cienkie krążki
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżeczki płynnego miodu
    • 2 łyżki octu ryżowego
    • 4 cebulki dymki, pokrojone w cienkie krążki
    • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie plasterki
    • 250 g kiełków fasoli
    • 100 g niesolonych orzechów nerkowca lub ziemnych
    • Liście kapusty pekińskiej i młodego szpinaku, do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Wsypać ryż do dużego rondla lekko osolonego wrzątku. Zamieszać i gotować na małym ogniu przez 25 minut.
    2. Wlać oliwę do dużej salaterki. Dodać sok z cytryny lub limonki, czosnek, chili, sos sojowy, miód i ocet. Doprawić czarnym pieprzem i starannie wymieszać.
    3. Wrzucić do salaterki warzywa i orzechy. Wymieszać z sosem.
    4. Kiedy ryż zrobi się miękki, odsączyć go i wypłukać strumieniem zimnej wody. Starannie odsączyć, dodać do sałatki i wymieszać. Podawać na warstwie porwanych na kawałki listków kapusty pekińskiej i szpinaku.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Dodatki

    Tuż przed podaniem sałatki można do niej wrzucić paseczki pieczeni wołowej lub jagnięcej z poprzedniego dnia.

    …zdrowy ryż

    • Ugotowanego ryżu nie wolno przechowywać w wysokiej temperaturze, by nie rozwinęły się w nim szkodliwe bakterie. Należy go podać natychmiast, a resztki, jeśli chcemy je zachować, od razu wstawić do lodówki. * • Ryż można ugotować wcześniej lub podwójną ilość do późniejszego wykorzystania, pamiętając jednak, by wykorzystać go w ciągu 2 dni. Choć ryż można zamrozić, po rozmrożeniu jest on nieco zbyt kleisty. Mrożony ryż należy wykorzystać w ciągu 3 miesięcy.

    …zrób to szybciej

    Możemy dodać papryczki w całości, rozkrojone wzdłuż w celu usunięcia pestek. Wyjąć z sałatki tuż przed podaniem. Można też dodać łyżeczkę płatków suszonego chili.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis