Piersi kaczki w sosie z czarnych porzeczek i brandy ze smażonym pasternakiem

    Piersi kaczki w sosie z czarnych porzeczek i brandy ze smażonym pasternakiem

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Lekko słodkawy pasternak doskonale komponuje się z filetami z kaczej piersi w gęstym owocowym sosie. Podawać z zieloną fasolką szparagową, ugotowaną na parze, i bagietką.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g małych pasternaków, pokrojonych na plasterki
    • 2 cebule, każda przekrojona na 8 cząstek
    • 4 filety z piersi kaczki, ze skórą (ok. 190 g każdy)
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 8 łyżek brandy
    • 4 łyżki syropu lub nalewki z czarnej porzeczki (syrop o zawartości 50% owoców)
    • sok z 1 cytryny
    • gałązki natki pietruszki, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Włożyć pasternak i cebulę do dużego rondla. Zalać wrzątkiem tak, żeby tylko lekko je zakrywał. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować przez 5 minut. Pasternak powinien być miękki, ale nadal jędrny. Starannie odcedzić warzywa i włożyć z powrotem do rondla.
    2. Naciąć skórę kaczki w kratkę. Rozgrzać olej na patelni na dużym ogniu. Wrzucić piersi kaczki skórą w dół. Smażyć przez 5 minut, przyciskając mięso od czasu do czasu łopatką (ale nie odwracać go na drugą stronę), aż wycieknie z niego tłuszcz, a skórka przyrumieni się i zrobi chrupiąca.
    3. Skropić pasternak i cebulę 2 łyżkami tłuszczu z patelni. Ustawić rondel na małym ogniu, żeby warzywa lekko się przyrumieniły. Mieszać i odwracać na drugą stronę od czasu do czasu, dodać sól i pieprz. Pasternak powinien być nadal jędrny, a cząstki cebuli miękkie. Przełożyć na ciepły talerz.
    4. Zlać nadmiar tłuszczu z patelni i przewrócić piersi na drugą stronę. Smażyć przez 10–15 minut, odwracając jeszcze raz na drugą stronę. Po 10 minutach będą bardzo różowe i bardzo soczyste w środku, natomiast po 15 minutach wysmażone i nadal soczyste. Doprawić solą oraz pieprzem w ostatniej minucie smażenia. Ułożyć piersi na warzywach, najlepiej pokrojone w plasterki.
    5. Wlać na patelnię brandy, syrop lub likier porzeczkowy oraz sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu i gotować około 30 sekund. Mieszać, zeskrobywać z dna to, co do niego przywarło, aż płyn odparuje i powstanie gęsty, aromatyczny sos. Polać nim kaczkę, udekorować natką pietruszki i natychmiast podawać.

    Piersi kaczki w sosie pomarańczowym z sherry

    Nie dodawać pasternaku, cząstek cebuli i sosu z czarnej porzeczki. Wrzucić na patelnię na ostatnie 5 minut smażenia czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie paseczki. Dodać sok i skórkę otartą z 2 pomarańczy, 4 łyżki sherry, łyżkę octu z sherry lub balsamicznego, łyżeczkę ciemnego brązowego cukru i sok z cytryny. Smażyć, zeskrobując to, co przywarło do dna patelni, żeby zagęścić sos. Polać nim mięso i podawać z młodymi ziemniakami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis