Pierogi z kalarepą

    Pierogi z kalarepą

    Zapisz do ulubionych
    2godz.40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pierogi z ciasta drożdżowego, wzorowane na rosyjskim przepisie, są napełniane jarskim kremem kalarepowo-serowym. Można je zabrać jako drugie śniadanie do pracy lub prowiant na piknik.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Ciasto
    • 500 g mąki pszennej
    • 42 g drożdży
    • 125 ml oleju słonecznikowego
    • 1 żółtko
    • 1/2 łyżeczki soli
    • Nadzienie
    • 1 kg kalarepy
    • 200 g białego sera
    • 2 pęczki natki pietruszki
    • 2 pęczki szczypiorku
    • 1 pęczek koperku
    • 4 gałązki świeżej mięty
    • 150 g sera gruyere
    • 3 łyżki śmietany kremówki
    • 2 jajka
    • sól
    • szczypta pieprzu kajeńskiego
    • szczypta startej gałki muszkatołowej
    • 1 łyżka gęstej śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +1godz.30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Wsypać mąkę do miski. Zrobić wgłębienie na środku. Rozkruszyć drożdże, wsypać je do wgłębienia, dodać 2 łyżki letniej wody i wymieszać z drożdżami, dodając nieco mąki z brzegu. Przykryć miskę i odstawić przygotowany zaczyn na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    2. Dodać do miski 120 ml letniej wody, olej, żółtko i sól. Wyrobić mikserem na kleiste ciasto. Posypać blat kuchenny mąką. Energicznie zagniatać i uderzać ciasto przez 10 minut, aż stanie się elastyczne i nie będzie się już kleić. Włożyć je z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość.
    3. Obrać kalarepę i zetrzeć na grubej tarce. Rozgnieść biały ser widelcem. Zieleninę umyć, osuszyć i drobno posiekać, a potem zmieszać z serem białym, serem gruyere, śmietaną i 1 jajkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem kajeńskim i gałką muszkatołowa.
    4. Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na 12 równych kawałków. Każdy z nich rozwałkować na cienki placek o średnicy około 18 cm. Przykryć i zostawić jeszcze na 15 minut na blacie, żeby wyrosło. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
    5. Rozdzielić drugie jajko. Żółtko rozbełtać ze śmietaną i odstawić na później, do posmarowania pierogów z wierzchu. Na połowę powierzchni każdego placka położyć nadzienie kalarepowo-serowe, zostawiając wzdłuż brzegu wolny pasek szerokości 1 cm. Ten pasek posmarować białkiem z jajka, drugą połowę placka zawinąć na nadzienie i mocno skleić brzegi, zamykając nadzienie w środku. Każdy pieróg kilkakrotnie nakłuć patyczkiem.
    6. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Ułożyć na niej pierogi w odstępach przynajmniej 3 cm i posmarować z wierzchu żółtkiem zmieszanym ze śmietaną. Piec przez 40 minut, aż będą złotożółte. Wyłożyć na drucianą podstawkę, żeby ostygły.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Dobra rada

    Kalarepę w nadzieniu można zastąpić blanszowanymi paskami białej kapusty, tartymi ziemniakami gotowanymi w mundurkach lub duszonymi brokułami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis