Chruściki Danielle

    Chruściki Danielle

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 9 osób

    Ciastka w kształcie „muszki” są smażone i posypywane na końcu cukrem pudrem. Ale pycha!

    Składniki
    ilość porcji: 48 

    • 9 żółtek
    • 3 łyżki kwaśnej śmietany
    • 1 łyżka rumu
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 380 g (3 szkl.) mąki
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • ½ łyżeczki soli
    • 3 łyżki cukru
    • 230 ml (1 szkl.) oleju roślinnego
    • 120 g (1 szkl.) cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W średniej misce utrzeć żółtka z cukrem, aż będą dobrze wymieszane. Dodać śmietanę, rum i wanilię, mieszać do uzyskania gładkiej masy. Przesiać razem mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodawać po trochę suche składniki do mieszaniny z żółtek. Wyłożyć ciasto na mocno posypaną mąką powierzchnię i ugniatać energicznie przez około ½ godziny. Pozwolić, aby ciasto wchłonęło dużo mąki, żeby nie było lepkie.
    2. Podzielić ciasto na 4 lub 5 części i rozwałkować na bardzo cienkie. Ciasto powinno być niemal tak cienkie jak papier, a nawet lekko przezroczyste. Pokroić w paski o szerokości ok. 4 cm i długości 10 cm. Wyciąć 4 cm szczelinę bliżej jednego końca. Przeciągnąć dłuższy koniec paska przez szczelinę.
    3. Rozgrzać olej do 190°C. Smażyć szybko ciasteczka, odwracając raz na drugą stronę. Powinny być złociste, ale nie brązowe. Odsączyć na ręcznikach papierowych i po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis