Pierniczki elizejskie

    Pierniczki elizejskie

    1polubienie
    55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ze świętami Bożego Narodzenia kojarzą nam się strucle z makiem i pachnące korzeniami pierniczki. A oto przepis na inne gwiazdkowe ciasteczka. Piecze się je w ogóle bez mąki.

    Składniki
    ilość sztuk: 40 pierniczków

    • 100 g obranych migdałów
    • 200 g nieobranych mielonych migdałów
    • po 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej
    • po 1/2 łyżeczki mielonych goździków i cynamonu
    • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
    • 3 jajka, szczypta soli
    • 225 g brązowego cukru
    • 40 opłatków (ø 7 cm)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 150°C. Wyłożyć blachy papierem do pieczenia. Podzielić 25 obranych migdałów na połówki i wyprażyć je na blasze wsuniętej do piekarnika na złotawy kolor. Odłożyć na później.
    2. Grubo posiekać resztę obranych migdałów. Posiekać bardzo drobno skórkę cytrynową i pomarańczową. Zgromadzić w misce siekane i mielone migdały, oba rodzaje kandyzowanej skórki, mielone goździki i cynamon oraz otartą skórkę cytryny.
    3. Ubić jajka z cukrem w metalowej misce, zanurzonej w większym naczyniu z gorącą wodą (lecz nie wrzątkiem), używając miksera. Po 6–8 minutach ubijania powinna powstać gęsta, puszysta masa.
    4. Dodać migdały, przyprawy i resztę składników z pierwszej miski do masy jajecznej i ostrożnie wymieszać dużą trzepaczką do piany. Nakładać po 1 łyżce ciasta na opłatki i umoczonym w wodzie nożem wygładzać powierzchnię. Przy brzegach opłatka warstwa ciasta powinna być cieńsza niż pośrodku.
    5. Ozdobić ciastka, kładąc na środku każdego 1 połówkę prażonego migdała, potem ciastka ułożyć na blachach. Każdą z nich wsuwać na 20 minut do gorącego piekarnika, gdzie ciastka mają bardziej suszyć się, niż piec, gdyż w środku powinny pozostać miękkie. Potem wyjmować z piekarnika, wykładać ciastka na drucianą podstawkę i studzić je przez noc, żeby jeszcze nieco wyschły.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Pierniczki elizejskie glazurowane

    Pierniki przygotować i upiec jak w przepisie, lecz nie zdobić ich migdałami. Ostudzone pokryć ciemną polewą i dopiero potem położyć na środku połówki migdałów. Natomiast do jasnej polewy dodać 150 g cukru pudru z 2–3 łyżkami rumu lub soku cytrynowego i posmarować tym gorące pierniki. Można je dodatkowo ozdobić położoną na środku ciastka wiśnią kandyzowaną.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis