Pierniczki akwizgrańskie

    Pierniczki akwizgrańskie

    1polubienie
    55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Przygotowania specjałów na Boże Narodzenie należy zacząć już na początku grudnia, bo większość z nich powinna trochę poleżeć. Przy miłej pracy szybciej miną nam długie zimowe wieczory.

    Składniki
    ilość sztuk: 80 pierniczków

    • 6 g potażu (węglanu potasu)
    • 250 g syropu z buraków cukrowych
    • 1 łyżka rumu, 65 g masła, 250 g cukru
    • 200 g mielonych orzechów laskowych
    • 65 g kandyzowanej skórki cytrynowej
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 1 łyżeczka mielonych goździków
    • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
    • szczypta startej gałki muszkatołowej
    • 500 g mąki i nieco do posypania blatu
    • 2 łyżki mleka
    • 50 g cukru rafinady

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozpuścić potaż w rumie. Gotować na małym ogniu syrop z buraków cukrowych, masło i cukier, aż cukier się rozpuści.
    2. Zestawić garnek z ognia i mieszając, ochłodzić zawartość. Drobno posiekać skórkę cytrynową. Dodać mielone orzechy laskowe, kandyzowaną skórkę cytrynową, wszystkie przyprawy i dwie trzecie mąki do ostudzonej zawartości garnka i wymieszać.
    3. Dodać resztę mąki i roztwór potażu w rumie. Gruntownie wygnieść powstałe ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć na 3 godziny.
    4. Nagrzać piekarnik do 200°C. Wyłożyć blachy papierem do pieczenia. Blat kuchenny cienko posypać mąką. Rozwałkować ciasto do grubości 0,5 cm i pociąć na prostokąty o wymiarach 3 x 8 cm.
    5. Prostokątne ciastka posmarować cienko mlekiem i posypać cukrem rafinada. Ułożyć je na blachach i piec po 8–10 minut w gorącym piekarniku, aż pierniczki staną się złotobrązowe. Wyłożyć na drucianą podstawkę i tam studzić. Zamknąć ciasteczka co najmniej na tydzień w blaszanej puszce.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis