Pieczony pilaw z grzybami i kiełbasą

    Pieczony pilaw z grzybami i kiełbasą

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Aby przyrządzić to pyszne treściwe danie, przygotowujemy szybko sos z fasoli, kiełbasy i pieczarek, a następnie zapiekamy go z ryżem. Jako dodatek wystarczy prosta sałatka.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w plasterki
    • 1 cebula, posiekana
    • 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 250 g ryżu basmati, wypłukanego
    • 800 ml gorącego wywaru warzywnego (z kostki)
    • 400 g czerwonej fasoli, odsączonej i wypłukanej
    • 250 g parówek lub dobrej kiełbasy, pokrojonej na małe kawałki
    • 3 paski skórki pomarańczowej
    • 2 liście laurowe
    • 10 g natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Seler naciowy i cebulę smażyć przez 2 minuty. Dodać pieczarki i smażyć przez 3 minuty.
    2. Wsypać ryż do rondla i wymieszać. Wlać gorący wywar, dodać fasolę, kiełbasę, ½ łyżeczki soli, skórkę pomarańczową, liście laurowe i czarny pieprz. Doprowadzić do wrzenia.
    3. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć. Zapiekać przez 20 minut, aż ryż zmięknie. Dodać natkę pietruszki, wymieszać widelcem i podawać.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Możesz też użyć

    • Zamiast pieczarek – grzybów leśnych lub egzotycznych. • Aby nadać pilawowi ciekawy smak, należy zastąpić 150 ml wywaru warzywnego wytrawnym cydrem lub białym winem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis