Pieczone warzywa z białą fasolą

    Pieczone warzywa z białą fasolą

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Dynię, czerwoną cebulę i cukinię po lekkim opieczeniu miesza się z sosem pomarańczowo-kardamonowym, a następnie z białą fasolą i polewa crème fraîche. Podawać z pieczywem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 czerwone cebule
    • 750 g dyni, pokrojonej na kawałki długości 1,5 cm
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 cukinie, pokrojone w plasterki grubości 1 cm
    • 4 małe gałązki świeżego tymianku
    • 6 strączków kardamonu
    • ½ łyżeczki brązowego cukru muscovado
    • 4 łyżki soku pomarańczowego
    • 2 łyżeczki octu balsamicznego
    • 400 g białej fasoli z puszki, odsączonej i wypłukanej
    • 100 g gęstej śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 230°C. Wstawić do niego dużą teflonową brytfannę i rozgrzać. Pokroić każdą cebulę na 8 cząstek. Włożyć kawałki dyni i cebulę do miski. Skropić 1½ łyżeczki oliwy. Dodać soli i pieprzu. Wymieszać, by obtoczyć w oliwie.
    2. Wyjąć brytfannę z piekarnika i nałożyć do niej warzywa, rozprowadzając je w jednej warstwie. Piec przez 10 minut. Włożyć cukinię do miski, dodać tymianek i skropić resztą oliwy. Wymieszać rękami i odstawić.
    3. Pokruszyć kardamon w moździerzu lub wałkiem do ciasta. Usunąć strączki i utłuc ziarna w moździerzu. Przełożyć do miseczki i wymieszać z cukrem, sokiem pomarańczowym i octem. Przewrócić warzywa na drugą stronę, dodać cukinię z tymiankiem i fasolę. Skropić całość glazurą. Piec przez 10 minut, aż warzywa zmiękną i się przypieką.
    4. Wyjąć warzywa z piekarnika i przełożyć na podgrzany półmisek. Na wierzch nałożyć fasolę i po parę łyżeczek gęstej śmietany.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis