Pieczone brzoskwinie z migdałami

    Pieczone brzoskwinie z migdałami

    1polubienie
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pieczenie owoców wydobywa ich wspaniały smak, a farsz z mieszanki suszonych moreli, migdałów i ciasteczek amaretti nadaje deserowi niepowtarzalny charakter. Można przygotować w ten sposób, w zależności od sezonu, także inne owoce – nektarynki, jabłka, gruszki lub pigwy.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 5 dojrzałych, ale twardych brzoskwiń
    • 10 suszonych moreli, pokrojonych w drobną kostkę
    • 6 ciasteczek amaretti, pokruszonych
    • 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
    • 1 łyżka brandy
    • 1 białko jajka
    • 55 g całych sparzonych migdałów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C.
    2. Przeciąć brzoskwinie na połówki i usunąć pestki. Ułożyć 8 połówek wydrążeniem do góry w płytkim naczyniu do pieczenia. Odstawić na bok. Pokroić w drobną kostkę 2 pozostałe połówki brzoskwiń.
    3. Wymieszać pokrojoną brzoskwinię z suszonymi morelami, pokruszonymi ciasteczkami, ekstraktem migdałowym, brandy i białkiem jajka. Dokładnie wymieszać.
    4. Podgrzać małą patelnię o grubym dnie, bez tłuszczu i lekko podprażyć migdały, często je obracając, aż się lekko przyrumienią. Wysypać z patelni na deskę i grubo posiekać nożem lub w robocie kuchennym.
    5. Dodać posiekane migdały do owoców i ciasteczek, wymieszać. Napełnić tą mieszaniną otwory po pestkach w brzoskwiniach. Nałożyć z nadmiarem i lekko ugnieść. Przykryć naczynie do pieczenia folią aluminiową.
    6. Piec 25–30 minut, a następnie usunąć folię. Zwiększyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 5–10 minut, aż farsz migdałowy lekko się przyrumieni. Brzoskwinie są najlepsze na gorąco, ale można je też zmrozić przed podaniem.

    Inne propozycje

    • Zamiast brzoskwiń można przygotować nektarynki, z pistacjami zamiast migdałów. * • Zamiast makaroników amaretti można użyć zwykłych makaroników migdałowych. * • Do pieczonych jabłek lub gruszek można dodać rodzynki zamiast suszonych moreli i trochę mielonego cynamonu do nadzienia. Trzeba je piec 10 minut dłużej, zanim zdejmie się folię. * • Użyć pigwy zamiast brzoskwiń i piec o 15 minut dłużej. * • Użyć brzoskwiń lub nektarynek, jabłek, gruszek i pigw i do każdego owocu włożyć nadzienie z mieszanki owoców. Piec o 10–15 minut dłużej.

    Zalety

    • Brzoskwinie zawierają dużo witaminy C (31 mg na 100 g owocu), która ułatwia przyswajanie żelaza zawartego w suszonych morelach. Anemia spowodowana niedoborem żelaza jest bardzo częstą chorobą, dlatego każda ilość żelaza w pożywieniu jest cenna. Suszone morele dostarczają też witaminy A i dużo potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi. * • Migdały są nie tylko pyszne, ale również zdrowe. Zawierają białko i dużo witaminy E.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ C, E * ✓ B2, PP, miedź, potas

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis