Pieczone brzoskwinie

    Pieczone brzoskwinie

    Zapisz do ulubionych
    17min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wykwintny deser można przyrządzić błyskawicznie z kilku prostych składników dobrej jakości. Upieczone brzoskwinie z nadzieniem z sera mascarpone podaje się na kromkach słodkiej bułki, posmarowanych dżemem i polewa syropem z brandy.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 410 g połówek brzoskwini w syropie z puszki
    • 4 kromki słodkiej bułki
    • 6 łyżeczek dżemu malinowego
    • 4 łyżki sera mascarpone
    • 1 łyżka curku
    • 25 g masła
    • 15 g płatków migdałowych
    • 2 łyżki brandy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 7min.  ›  Gotowe w: 17min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 240°C. Ustawić sitko na rondlu, włożyć brzoskwinie i odsączyć. Odstawić.
    2. Usunąć skórkę z kromek i okroić tak, by nadać im kształt krążków nieco większych niż brzoskwinie. Posmarować obficie dżemem, szczególnie w środku. Ułożyć na blasze lub w płytkim naczyniu żaroodpornym. Jeśli mamy więcej niż 4 połówki brzoskwiń, należy pozostałe posiekać i nałożyć na dżem.
    3. Nałożyć po łyżce sera mascarpone do każdej połówki brzoskwini. Ułożyć brzoskwinie przekrojoną stroną w dół na krążkach bułki. Przycisnąć, by zamknąć ser w środku.
    4. Poprószyć każdą brzoskwinię cukrem. Masło pokroić na 4 plasterki, nałożyć każdy na połówkę brzoskwini. Posypać płatkami migdałów, wciskając niektóre w masło, by pozostały na wierzchu w trakcie pieczenia. Posypać resztą cukru.
    5. Piec przez 7 minut, aż masło się roztopi, a migdały przyrumienią. Bułka powinna mieć przyrumienione brzegi i miejscami być chrupiąca.
    6. W czasie gdy brzoskwinie się pieką, gotować pozostały syrop na dużym ogniu przez 3 minut, aż zgęstnieje. Ułożyć krążki bułki z brzoskwiniami na podgrzany półmisek. Dodać brandy do syropu i polać nim brzoskwinie. Podawać natychmiast.

    Możesz też użyć

    • Zamiast brandy – słodkiego sherry i dodać mrożonych malin do syropu. Nalać na półmisek obok brzoskwiń. • Ser mascarpone zastąpić ricottą.

    Gruszki z mascarpone

    Przyrządzać według głównego przepisu, ale z połówek gruszek z puszki zamiast brzoskwiń. Okroić kromki bułki tak, by pasowały do nich kształtem. Posmarować kromki marmoladą pomarańczową w punkcie 2. W punkcie 6. w czasie gotowania syropu dodać do niego 2 łyżki marmolady.

    …spróbuj

    Podobnie można przyrządzić elegancki deser flambirowany. Upiec i podać brzoskwinie w płytkim naczyniu żaroodpornym. Polać syropem, nie dodając brandy. Podgrzać 3–4 łyżki brandy w rondlu kilka sekund. Polać nią brzoskwinie i podpalić. Podawać na stół płonące.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis