Pieczeń doskonała

    Pieczeń doskonała

    1polubienie
    4godz.


    Zrobione przez 5 osób

    Wprawdzie to jednogarnkowe danie piecze się długo, ale można przyrządzić je zawczasu, więc doskonale nadaje się na rodzinne spotkania czy kolacje dla przyjaciół. Radzimy podawać z zieloną sałatą i pieczywem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 kg karkówki wołowej bez kości, o grubości około 7,5 cm, okrojonej z tłuszczu, zwiniętej i związanej
    • 2 duże cebule, drobno posiekane
    • 1 łodyga selera naciowego, posiekana
    • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 250 ml czerwonego lub białego wytrawnego wina
    • 220 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 1 duża marchewka, starta
    • 1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego
    • 450 ml wywaru wołowego
    • 600 g młodych ziemniaków, pokrojonych na ćwiartki
    • 340 g selera, pokrojonego w kostkę
    • 340 g brukwi, pokrojonej w kostkę
    • 300 g marchewki, pokrojonej w plasterki
    • sól i pieprz
    • 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 4godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Rozgrzać oliwę w dużym naczyniu żaroodpornym. Wrzucić mięso i obrumienić je ze wszystkich stron na dość dużym ogniu, smażąc 6–8 minut. Przełożyć na talerz.
    2. Zmniejszyć nieco ogień. Wrzucić cebulę, seler naciowy oraz czosnek. Smażyć 3 minuty, często mieszając, aż cebula zacznie mięknąć. Wlać wino, doprowadzić do wrzenia i gotować minutę. Dodać pomidory wraz z sokiem i tartą marchewką. Gotować jeszcze 2 minuty.
    3. Włożyć mięso z powrotem do naczynia żaroodpornego i wlać sos, który wyciekł. Dodać posiekany tymianek. Przykryć mięso pergaminem lub folią, podwijając rogi do góry, żeby nie stykały się z sosem. Przykryć naczynie pokrywką i wstawić do piekarnika na 2½ godziny.
    4. Około 20 minut przed końcem pieczenia mięsa doprowadzić wywar do wrzenia pod przykryciem w głębokim rondlu. Wrzucić ziemniaki, selera, brukiew i marchewkę. Przykryć i gotować na maleńkim ogniu 12–15 minut, aż warzywa zaczną mięknąć.
    5. Wyjąć mięso z naczynia żaroodpornego i odstawić. Odtłuścić sos, zbierając tłuszcz łyżką z wierzchu lub używając gruszki do sosu. Utrzeć upieczone warzywa wraz z sosem w mikserze lub malakserze na półpłynne, gładkie purée. Doprawić solą i pieprzem.
    6. Odlać ziemniaki i inne warzywa korzeniowe, zachowując wywar. Ułożyć warstwę warzyw korzeniowych w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułożyć mięso oraz resztę warzyw i polać wywarem z utartymi warzywami. Przykryć naczynie żaroodporne i wstawić do piekarnika na 20 minut, aż warzywa korzeniowe zrobią się miękkie.
    7. Wyjąć mięso na deskę do krojenia, przykryć i odstawić na 10 minut. Warzywa i sos pozostawić w naczyniu żaroodpornym w piecyku ustawionym na niską temperaturę.
    8. Pokroić mięso i ułożyć wraz z warzywami na podgrzanych talerzach. Polać sosem, posypać natką pietruszki i podawać natychmiast.

    Inne propozycje

    • Zamiast karkówki użyć mostka lub zrazówki. * • Wołowinę która została z poprzedniego dnia można posiekać, wymieszać z sosem z pieczeni oraz sosem pomidorowym i podać z makaronem. * • Wołowinę można zastąpić szynką bez kości. Zeszklić posiekaną cebulę i 2 posiekane ząbki czosnku (bez selera naciowego) na łyżeczce oliwy z oliwek extra virgin. Wlać wino (białe) i wrzucić mięso (nie trzeba go przyrumieniać). Nie dodawać pomidorów, tartej marchewki i tymianku, tylko 750 ml niesolonego wywaru warzywnego, 3 goździki, 1½ łyżeczki musztardy w proszku i pasek skórki otartej z pomarańczy. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu 1¼ godziny, dodając warzywa korzeniowe po 25 minutach. Kiedy mięso będzie gotowe, przełożyć je na deskę do krojenia. Przecedzić sos i odtłuścić, a następnie gotować na dużym ogniu, aby zagęścił się i pozostało go około 600 ml. Dodać 2 łyżki mąki kukurydzianej rozrobionej z 1½ łyżki zimnej wody i gotować, aż sos zgęstnieje. Dokończyć potrawę jak w głównym przepisie.

    Zalety

    • Brukiew należy do rodziny krzyżowych. Zawiera witaminę C i beta-karoten oraz wiele fitosubstancji o działaniu przeciwnowotworowym. * • Świeżo wykopane ziemniaki mają nawet 10 razy więcej witaminy C niż te, które długo przechowywano.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, C, kwas foliowy, niacyna, cynk * ✓✓ B2, żelazo * ✓ selen

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis