Penne z chili i dynią

    Penne z chili i dynią

    1polubienie
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Dynia doprawiona kminem rzymskim oraz chili i wymieszana z pokruszonym kozim serem tworzy kremowy pyszny sos do makaronu, który przyrządza się w kilka chwil. Podawać z sałatką z listków różnych odmian sałaty.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 350 g makaronu penne
    • 1 kg dyni, pokrojonej w kostkę
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • ½ łyżeczki pokruszonych, suszonych płatków chili
    • ¼ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
    • 150 g koziego sera, pokruszonego
    • 50 g startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Wrzucić makaron i dynię do dużego rondla z osolonym wrzątkiem i gotować przez 12 minut, aż dynia zmięknie, a makaron będzie al dente. Odlać starannie, ale zachować 10o ml płynu z gotowania.
    2. Wlać oliwę do ciepłego rondla, w którym gotował się makaron. Wrzucić płatki chili i nasiona kminu rzymskiego i smażyć przez minutę, zestawić rondel z ognia.
    3. Wrzucić makaron i dynię z powrotem do rondla. Wlać zachowaną wodę. Delikatnie wymieszać. Dodać kozi ser, doprawić solą i pieprzem, starannie wymieszać. Nałożyć do podgrzanej miski i posypać parmezanem. Podawać od razu.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Jak przechowywać

    Nierozkrojoną dynię można przechowywać przez kilka tygodni, pod warunkiem że jej skórka nie jest uszkodzona. Należy ją położyć w chłodnym, ciemnym miejscu i często sprawdzać jej stan.

    Tagliatelle z pancettą i dynią

    Obrać i pokroić w kostkę 1 kg dyni. Włożyć do brytfanny wraz z dużą czerwoną cebulą pokrojoną w krążki oraz 150 g pancetty lub bekonu pokrojonego w kostkę lub paski. Skropić 2 łyżkami oliwy z oliwek i piec 17 minut w temperaturze 230°C, mieszając od czasu do czasu. Dodać 2 łyżki orzeszków piniowych i 2 posiekane ząbki czosnku. Piec jeszcze 3 minuty. Ugotować 350 g tagliatelle verde zgodnie z przepisem na opakowaniu, odlać. Wymieszać z upieczonymi warzywami i doprawić solą i pieprzem. Podawać z tartym parmezanem w miseczce.

    Możesz też użyć

    Zamiast pancetty lub bekonu – 3 pikantnych kiełbasek pokrojonych na kawałki długości 2 cm.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis