Chruściki Diany

    Chruściki Diany

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 17 osób

    Ten przepis jest od mojej babci: sekret polega na tym, żeby rozwałkować ciasto na bardzo cienkie, aby uzyskać lekkie chrupiące ciasteczka.

    Składniki
    ilość porcji: 120 

    • 6 żółtek
    • 230 g kwaśnej śmietany
    • 3 łyżki cukru
    • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
    • 1 łyżka whisky
    • 380 g mąki
    • 235 g oleju roślinnego
    • 40 g cukru pudru do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W głębokim garnku rozgrzać olej do 190°C.
    2. W dużej misce utrzeć razem żółtka, śmietanę, cukier, wanilię i whisky do uzyskania gładkiego ciasta. Dodać mąkę i mieszać dopóki ciasto będzie wystarczająco sztywne do ugniatania. Wyłożyć na posypaną mąką powierzchnię i ugniatać na gładkie ciasto. Dodać mąkę, jeśli jest to konieczne. Podzielić ciasto na 3 lub 4 kawałki i rozwałkować każdy z nich na posypanej mąką powierzchni. Pokroić w paski o długości około 8 cm, a nastepnie naciąć pośrodku wzdłuż paska. Przeciągnąć jeden koniec przez nacięcie, żeby powstała muszka.
    3. Włożyć do gorącego oleju i smażyć do złotego koloru. Odsączyć na papierowych ręcznikach i posypać cukrem pudrem.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis