Penne rigate z sosem sezamowo-pomarańczowym

    Jest to sałatka o świeżym smaku, doskonała jako dodatek do grillowanego kurczaka albo ryby. Warto przybrać ją tak jak proponujemy, bo zyskuje wtedy ciekawy orientalny wygląd.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g penne rigate (karbowane rurki)
    • 2 duże pomarańcze
    • 6 cebulek dymek, pokrojonych w cienkie, krótkie paseczki
    • 55 g kiełków fasoli
    • 2 łyżki prażonego sezamu
    • Sos
    • sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
    • 1 łyżka oleju sezamowego
    • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
    • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
    • 1 łyżka drobno startego świeżego imbiru
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Wrzucić makaron do wrzątku i gotować 10–12 minut, żeby był al dente, czyli lekko twardy.
    2. Obrać pomarańcze, usuwając dokładnie białą błonę. Obrać każdą cząstkę z zewnętrznej błonki. Robić to, trzymając pomarańcze nad naczyniem (żeby nie tracić soku).
    3. Paseczki dymki włożyć do naczynia z zimną wodą; czekać do momentu, aż się pozwijają.
    4. Przygotować sos: sok i skórkę pomarańczową dodać do naczynia z sokiem pomarańczowym, zebranym podczas dzielenia pomarańczy. Dodać olej sezamowy, sos sojowy, czosnek, starty imbir i przyprawy do smaku. Delikatnie wymieszać.
    5. Odcedzić makaron i dodać go do sosu. Dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić do wystygnięcia.
    6. Dokładnie osuszyć kawałeczki dymki. Pozostawić kilka do przybrania, a pozostałe dodać do sałatki razem z obranymi kawałkami pomarańczy, kiełkami fasoli i prażonym sezamem. Wymieszać wszystkie składniki, wstrząsając delikatnie miską. Posypać sałatkę pozostałymi kawałkami dymki.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ C * ✓✓ miedź * ✓ B1, kwas foliowy, niacyna, potas, selen

    Inne propozycje

    • Zamiast makaronu penne rigate można użyć japońskiego makaronu soba, robionego z mąki gryczanej. Gotuje się go 5–7 minut. Wtedy najlepiej jest wziąć olej słonecznikowy, a nie sezamowy, i nie dosypywać sezamu. Zamiast imbiru można dodać 1 łyżkę czerwonej pasty curry. Można także do obranych kawałków pomarańczy dodać 2 łyżki drobno posiekanej świeżej kolendry. * • Można też dodać do tej sałatki drobno startą połówkę kopru włoskiego i przybrać jego zielonymi listkami.

    Zalety

    • Pomarańcze zawierają bardzo dużo witaminy C – jedna pomarańcza ma jej dwa razy więcej niż wynosi zalecana dzienna dawka. Wyniki badań wykazały, że istnieje ścisły związek między regularnym przyjmowaniem witaminy C a sprawnym funkcjonowaniem intelektualnym osób starszych. Osoby, które przeszły na dietę bogatą w witaminę C, rzadziej też doznawały udarów mózgu. * • Pomarańcze i inne cytrusy zawierają także kumarynę, która zmniejsza gęstość krwi, a więc zapobiega udarom i zawałom serca.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (10)