Włoska penne primavera

    Włoska penne primavera

    2polubienia
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To klasyczne danie włoskie pozwala w najlepszy sposób wykorzystać świeże młode warzywa. Warto używać różnych gatunków, w zależności od pory roku. Danie to można też oczywiście przygotować z warzyw mrożonych i wspominać dawno minioną wiosnę.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 340 g makaronu penne lub innych rurek
    • 170 g młodych szparagów
    • 170 g zielonej fasolki szparagowej, pokrojonej
    • 170 g świeżego zielonego groszku, wyłuskanego
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
    • 85 g pancetty, posiekanej
    • 115 g pieczarek, pokrojonych
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 240 ml białego wytrawnego wina
    • 4 łyżki śmietanki
    • 2 łyżki posiekanych ziół (np. natka pietruszki i tymianek)
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Wrzucić makaron do wrzątku i gotować 10–12 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Odlać.
    2. W czasie gdy gotuje się makaron, pokroić szparagi na kawałki długości 3–4 cm. Te z główkami odłożyć na później. Pozostałe wrzucić do rondla z wrzątkiem wraz z zieloną fasolką i groszkiem. Doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować 5 minut. Dodać główki szparagów i gotować jeszcze 2 minuty. Odcedzić.
    3. Rozgrzać oliwę w rondlu. Wrzucić cebulę i smażyć 3–4 minuty, aż zmięknie. Dodać czosnek, pancettę i pieczarki. Smażyć jeszcze 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
    4. Dodać mąkę i wymieszać cały sos, a następnie stopniowo wlewać wino i doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Gotować jeszcze przez chwilę na małym ogniu, żeby sos zgęstniał, po czym wlać śmietankę i dodać zioła, a następnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Wrzucić do sosu warzywa i podgrzewać 1–2 minuty, nie dopuszczając do wrzenia.
    5. Wyłożyć makaron na 4 talerze, polać sosem i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    1 porcja zawiera

    ✓ ✓✓ C * ✓ ✓ B1, kwas foliowy, niacyna, miedź, żelazo * ✓ A, potas, selen

    Inne propozycje

    • Aby przygotować wegetariańską wersję tej potrawy, wystarczy zamiast pancetty dodać 170 g bobu, szparagi i zieloną fasolkę. Po odlaniu ściągnąć z bobu skórkę. Dodać też 4 posiekane listki świeżej szałwii z natką pietruszki i tymiankiem lub estragonu (jeśli chcemy, żeby potrawa miała lekko anyżkowy posmak). * • Można też pominąć pancettę i posypać tuż przed podaniem świeżo startym parmezanem. * • Świeży groszek można zastąpić mrożonym, dodając go również z główkami szparagów.

    Zalety

    • Szparagi są źródłem kwasu foliowego, a zielone łodyżki zawierają dużo witaminy C. Dzięki zawartości beta-karotenu szparagi dostarczają witaminy A oraz E. * • Zielony groszek zawiera witaminy z grupy B (B1 i B6) oraz niacynę. Dostarcza też organizmowi błonnika, głównie rozpuszczalnego, a także nieco kwasu foliowego i witaminy C.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis