Pełnoziarniste mufinki z porzeczkami

    Pełnoziarniste mufinki z porzeczkami

    1polubienie
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te mufinki smakują najlepiej prosto z piekarnika, gdy są jeszcze ciepłe. Jeśli nie zjemy wszystkich, przekonamy się, że na zimno są doskonałym pieczywem śniadaniowym. W szczelnie zamkniętej puszce możemy je przechować 3–4 dni.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 120 g pełnoziarnistej mąki pszennej
    • 80 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 150 g czarnych porzeczek
    • 60 g masła
    • 1 jajko
    • 200 ml mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 200°C. Włożyć foremki papilotkami.
    2. Wsypać oba rodzaje mąki do miski, dodać proszek do pieczenia i sól, wymieszać. Umyć i osuszyć porzeczki, delikatnie wymieszać z mąką.
    3. Roztopić masło i lekko ostudzić. Wymieszać je z cukrem, jajkiem i mlekiem w drugiej misce. Wlać mieszaninę do mąki i szybko wymieszać, żeby wszystkie składniki utworzyły jednolite ciasto, a porzeczki pozostały całe.
    4. Napełnić papierowe foremki ciastem do dwóch trzecich wysokości. Piec mufinki przez 18–20 minut, aż popękają z wierzchu i zbrązowieją. Wyjąć formę z piekarnika i postawić na drucianej podstawce do przestygnięcia.

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Dobra rada

    Zamiast mieszaniny mąki pełnoziarnistej i zwykłej można użyć tylko zwykłej mąki pszennej.

    Mufinki czekoladowo-żurawinowe

    Przygotować ciasto jak w głównym przepisie, jednak zamiast czarnych porzeczek użyć 50 g grubo posiekanej, gorzkiej czekolady oraz 70 g suszonej żurawiny. Dna papierowych foremek posypać pełnoziarnistymi płatkami owsianymi. Jeszcze przed pieczeniem posypać każde ciastko 1/2 łyżeczki brązowego cukru i upiec według przepisu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis