Pączki berlińskie

    Pączki berlińskie

    Zapisz do ulubionych
    2godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Klasyczne pączki nadziewało się dawniej konfiturą z róży. Niektórzy wolą inne nadzienie. Są nawet tacy, którzy nadziewają pączki budyniem waniliowym lub czekoladowym zamiast konfitur.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 500 g mąki i jeszcze trochę do zagniatania
    • 125 ml mleka
    • 60 g cukru
    • 40 g drożdży
    • 1 żółtko
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
    • tłuszcz do smażenia
    • 200 g konfitury
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz.30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Wsypać mąkę do miski i zrobić na środku wgłębienie. Podgrzać 50 ml mleka do letniej temperatury, rozpuścić cukier, dodać drożdże i zmieszać. Wlać mieszaninę do wgłębienia w mące i lekko przysypać z wierzchu. Nakryć i odstawić, żeby drożdże rosły, aż na mące, pojawią się pęknięcia.
    2. Dodać do zaczynu resztę mleka, żółtko, sól i skórkę cytryny, wyrabiać mikserem. Nakryć ciasto i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Silnie wyrabiać rękami około 5 minut, uderzając ciastem o blat.
    3. Rozwałkować ciasto na placek grubości około 2,5 cm, wykroić z placka 12 krążków o średnicy około 8 cm. Odłożyć je na 15 minut, żeby wyrosły.
    4. Rozgrzać tłuszcz do temperatury 180°C. Krążki ciasta wrzucać do tłuszczu i smażyć, aż od spodu będą złotobrązowe. Obrócić i smażyć drugą stronę. Gotowe wykładać na papierowy ręcznik kuchenny, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
    5. Włożyć konfiturę do rękawa cukierniczego z długą, wąską końcówką. Wstrzyknąć nieco konfitury w sam środek każdego pączka. Posypać cukrem pudrem i natychmiast podawać.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis