Parmezanowe mufinki

    Parmezanowe mufinki

    1polubienie
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te pikantne ciasteczka możemy podać do zupy, jarzyn z grilla czy sałatek. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 220 g mąki
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 5 gałązek tymianku
    • 1 garść listków bazylii
    • 3 cebule dymki
    • 75 g kaszki kukurydzianej
    • 60 g tartego parmezanu
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 160 ml mleka
    • 2 jajka
    • 150 g jogurtu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190°C. Foremki wyłożyć papilotkami.
    2. W ymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i soląl. Umyć, osuszyć i drobno posiekać tymianek i bazylię. Oczyścić dymkę i pokroić w cienkie plasterki. Dodać do miski z mąką wraz ziołami, kaszką kukurydzianą i parmezanem.
    3. W innej misce wymieszać energicznie oliwę z jogurtem, mlekiem i jajkami. Dodać do mąki z dodatkami. Dużą trzepaczką do piany lekko wymieszać.
    4. Do każdej foremki nałożyć 3 łyżeczki ciasta, z wierzchu posypać kaszką kukurydzianą. Piec przez 20 minut w nagrzanym piekarniku, aż staną się złotożółte. Wyjąć i postawić na 10 minut w formie na drucianej podstawce. Potem wyjąć mufinki z formy i odstawić do wystygnięcia. Od razu podawać.

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis