Papryka po brazylijsku

    Papryka po brazylijsku

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Połówki żółtej i czerwonej papryki nadziejemy wyjątkowo łatwym do przyrządzenia farszem z pikantnego ryżu i fasoli pinto i zapieczemy z chrupiącymi orzechami i pysznym serem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 czerwone i/lub żółte papryki, przekrojone wzdłuż na połówki
    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana
    • ½ łyżeczki oregano
    • 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów
    • 200 g białego ryżu w torebkach
    • 400 ml wywaru warzywnego (z kostki)
    • 400 g fasoli pinto z puszki, odsączonej i wypłukanej
    • 50 g sera cheddar, startego
    • 50 g orzechów brazylijskich, grubo posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Posypać papryki od wewnątrz solą i pieprzem. Ułożyć przekrojoną stroną do dołu na lekko nasmarowanej blasze. Wstawić do piekarnika i piec przez 12 minut.
    2. W czasie gdy pieką się papryki, w dużym rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić chili i czosnek. Smażyć przez 30 sekund. Dodać oregano, pastę pomidorową i ryż. Wlać wywar, zamieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i przykryć rondel. Gotować przez 10 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie większość wywaru (powinno go pozostać nie więcej niż 2 łyżki). Dodać fasolę pinto i doprawić solą i pieprzem.
    3. Wyjąć połówki papryki z piekarnika. Nałożyć do wnętrza farsz (powinny być nim kopiasto wypełnione). Wymieszać orzechy z serem i posypać nimi farsz.
    4. Wstawić nadziane papryki z powrotem do piekarnika i piec bez przykrycia przez 10 minut, aż się przyrumienią. Podawać natychmiast.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Pikantne pieczarki z nadzieniem fasolowym

    8 dużych pieczarek o otwartych kapeluszach oczyścić, odkroić trzonki i posiekać je drobno. Posmarować kapelusze od spodu łyżką oliwy z oliwek. Posypać solą i pieprzem. Wstawić do rozgrzanego opiekacza, do góry blaszkami i piec 6 minut. Odwrócić na drugą stronę, posmarować łyżką oliwy i piec 5 minut, aż zmiękną i się przyrumienią. Posiekane trzonki i wyciśnięty ząbek czosnku smażyć 2 minuty z łyżką oliwy z oliwek. Dodać grubo startą marchewkę i ½ łyżeczki chili w proszku. Smażyć 2–3 minuty, aż warzywa zmiękną. Dodać 400 g czerwonej fasoli z puszki, odsączonej i wypłukanej oraz 2 łyżki wywaru warzywnego. Utłuc i wymieszać widelcem. Doprawić solą i pieprzem. Nałożyć do grzybów. Posypać 50 g bułki tartej wymieszanej z 50 g tartego sera cheddar. Opiekać grzyby 3–4 minuty, aż się przyrumienią i zrobią chrupiące.

    Pomidory nadziewane migdałami i kuskusem

    Rozgrzać w rondlu łyżkę oliwy z oliwek, wrzucić 6 cebulek dymek pokrojonych na plasterki i smażyć 2 minuty. Dodać łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego i szczyptę mielonej kurkumy. Dodać 250 ml gorącego wywaru warzywnego, doprowadzić do wrzenia. Wsypać 125 g kuskusu i wymieszać. Zestawić z ognia, przykryć i odstawić na 5 minut. Odkroić czubki 8 dużych pomidorów i wydrążyć łyżeczką. Dodać do kuskusu 50 g posiekanych suszonych moreli, 75 g uprażonych płatków migdałów oraz 100 g pokruszonego sera feta. Nałożyć do pomidorów, przykryć czubkami i ustawić na blasze. Piec 10 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis