Chrust

    Chrust

    12polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 26 osób

    Jest to przepis na chruściki mojej babci. Mam nadzieję, że będą Wam smakować!

    Składniki
    ilość sztuk: 18 chruścików

    • 14 żółtek
    • 500 ml kwaśnej śmietany
    • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 1 łyżeczka soli
    • 115 g masła
    • 1 kg mąki
    • 300 g tłuszczu do głębokiego smażenia
    • 40 g cukru pudru do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +10min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Uformować kulę, a następnie przenieść ciasto na posypaną mąką powierzchnię. Ugniatać ciasto przez ½ godziny. Jeśli masz mikser z łapką do mieszania ciasta, należy mieszać nim ciasto przez około 15 minut.
    2. Odstawić ciasto na 10 minut aby odpoczęło.
    3. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkować ciasto na grubość ½ cm. Pokroić w paski długości 7 cm i szerokości 2 i ½ cm. Przeciąć wzdłuż środek każdego paska na długość 2½ cm. Przeciągnąć jeden koniec paska przez wycięty otwór, aby uformować kształt chruścika.
    4. Na patelni roztopić tłuszcz do głębokiego smażenia i nagrzać do ok. 175°C, czyli podgrzewać na średnim ogniu.
    5. Włożyć chruściki do gorącego oleju. Smażyć po obu stronach, aż będą lekko rumiane, a następnie położyć na papierowym ręczniku.
    6. Gotowe ciasteczka posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    autor:
    4

    Są rzeciwiście bardzo smaczne od teraz będe je piec. jak tylko nadarzy sie okazja - 16 gru 2012

    AmandaMazurkiewicz
    2

    a ja dodaję kilka kropel octu do oleju wtedy nie będą go wciągały - 28 lis 2013

    autor:
    0

    Przepis super, ale mnie sie strasznie pienił olej przy smażeniu, nastepnym razem zamiast aromatu wanilinowego dodam spirytus . - 05 lut 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis