Chrust

  • 3komentarze
  • 8polubień
  • 1godz.5min.

Jest to przepis na chruściki mojej babci. Mam nadzieję, że będą Wam smakować!

SHARONA669

Składniki

ilość sztuk: 18 chruścików

  • 14 żółtek
  • 500 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 115 g masła
  • 1 kg mąki
  • 300 g tłuszczu do głębokiego smażenia
  • 40 g cukru pudru do dekoracji

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +10min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

  1. W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Uformować kulę, a następnie przenieść ciasto na posypaną mąką powierzchnię. Ugniatać ciasto przez ½ godziny. Jeśli masz mikser z łapką do mieszania ciasta, należy mieszać nim ciasto przez około 15 minut.
  2. Odstawić ciasto na 10 minut aby odpoczęło.
  3. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkować ciasto na grubość ½ cm. Pokroić w paski długości 7 cm i szerokości 2 i ½ cm. Przeciąć wzdłuż środek każdego paska na długość 2½ cm. Przeciągnąć jeden koniec paska przez wycięty otwór, aby uformować kształt chruścika.
  4. Na patelni roztopić tłuszcz do głębokiego smażenia i nagrzać do ok. 175°C, czyli podgrzewać na średnim ogniu.
  5. Włożyć chruściki do gorącego oleju. Smażyć po obu stronach, aż będą lekko rumiane, a następnie położyć na papierowym ręczniku.
  6. Gotowe ciasteczka posypać cukrem pudrem.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (3)

klaudia12439
autor:
3

Są rzeciwiście bardzo smaczne od teraz będe je piec. jak tylko nadarzy sie okazja - 16 gru 2012

AmandaMazurkiewicz
2

a ja dodaję kilka kropel octu do oleju wtedy nie będą go wciągały - 28 lis 2013

AniaWiśnia
autor:
0

Właśnie wypróbowałam ten przepis i faworki wyszły pyszne. Jedyne z czym miałam problem do tej pory, np. przy pieczeniu pączków to "zapach" oleju w całym domu po smażeniu. Spróbowałam więc smażyć na oleju, który ma zapach masła. Nie jest najtańszy, więc do tej pory używałam go głównie do rarytasów, ale tym razem nie pożałowałam i to była dobra decyzja Polecam Golden Drop do tego typu "wypieków" i do innych rzeczy. Mam za to pytanie o przechowywanie faworków - w szczelnym opakowaniu, czy tylko w papierze? - 24 lut 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie