Pappardelle z kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi

    Pappardelle z kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi

    3polubienia
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Kawałki kurczaka wielkości kęsa smażą się błyskawicznie, a wspaniale smakują ze słodkimi pomidorkami koktajlowymi i makaronem pappardelle, czyli szerokimi wstążkami, z dodatkiem rukoli.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 4 filety z piersi kurczaka (ok. 450 g), pokrojone w kostkę
    • 400 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
    • 400 g makaronu pappardelle
    • 150 g rukoli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać oliwę na patelni z pokrywką. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć na małym ogniu przez 2 minuty. Dodać mięso i smażyć, cały czas mieszając, aż lekko się przyrumieni. Dodać pomidory. Wymieszać, przykryć i dusić przez 8–10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż pomidory będą miękkie, a mięso gotowe.
    2. Makaron gotować przez 8–10 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedzić.
    3. Dodać rukolę do sosu, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Przełożyć makaron do podgrzanej miski. Polać sosem i wymieszać delikatnie, ale starannie. Podawać od razu.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis